transparent
Custom color #:
close
Move up Move right Move down Move left
Set Show more as default view Set Show less as default view
Tutmanik

New? Join now!

Босна

Босна, съседите и ЕС

Кой друг ако не съседите, могат да разберат най-добре колко е важна европейската интеграция на Босна и Херцеговина? Риторичният въпрос задават външните министри на България, Австрия и Словения в обща статия, публикувана във в. "Независне новине" през уикенда. Поводът за публикацията е посланието, което тримата ще отправят в Сараево от името на ЕС.

Посланието, което ще предадат тримата дипломати на местните лидери, е че мястото на Босна е в Европейския съюз, но страната спешно се нуждае от нови ръководни ограни на всички нива, за да продължи напред с реформите.

Пет месеца слез парламентарните избори Босна все още е без централно правителство и правителство в по-голямата съставна единица - Мюсюлманско-хърватската федерация (МХФ), заради отказа на хърватите да се включат в предложената коалиция на ниво МХФ. След войната от 1992-1995 година и по силата на Дейтънското мирно споразумение страната беше разделена на две съставни единици - МХФ и Република Сръбска, които са обединени от хлабави централни институции. повече на euinside.eu

Америка изгуби своя "булдозер" 15 години след Дейтън

Почина специалният посланик на Съединените щати в ключови конфликтни точки по света Ричард Холбрук, известен с прозвището "Булдозера". У нас г-н Холбрук е по-известен като архитектът на Дейтънското мирно споразумение, с което беше сложен край на войната в Босна. Прозвището си дипломатът получил заради това, че е успявал да се конфронтира успешно с воюващи помежду си лидери и да ги накара да седнат на масата за преговори. Последната мисия на "Булдозера" беше в Афганистан и Пакистан, където беше изпратен от държавния секретар Хилари Клинтън на 26 януари 2009 година.

Холбрук почина на 69 години в болница след сърдечна операция, продължила повече от 20 часа .

Архитектурата на Дейтън повече на euinside.eu