transparent
Custom color #:
close
Move up Move right Move down Move left
Set Show more as default view Set Show less as default view
Tutmanik

New? Join now!

Никола Саркози

Една Европа, eдин Европейски съюз, eдна eврозона. А останалите 10?

За първи път ми се случва отразяването на Европейски съвет да ме накара да почувствам съществуването на паралелни светове. Защото, докато лидерите на ЕС с усмивка на лицето обясняваха как европейският дух тържествува, пред очите ми Съюзът се раздели на две. Европа на еврозоната и на останалите. Европа на страните-членки и на институциите.

Както знаете, още преди Съвета доминиращата тема беше френско-германското предложение за т.нар. Пакт за конкурентоспособност, който да бъде сключен между страните от еврозоната. Очакваше се този въпрос да измести до голяма степен вниманието от официално обявените теми на Съвета - енергетика и иновации.

В отговор на тези очаквания, германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Никола Саркози дадоха брифинг, на който обясниха на медиите какво точно ще представят пред колегите си по време на официалния обяд. А именно: Пакт за конкурентоспособност, който да бъде задължителен за страните от еврозоната, но същевременно отворен за останалите страни, които биха желали да се присъединят към него. повече на euinside.eu

Историята чука на европейската врата. Кой ще отвори?

По-европейска Германия или по-германска Европа - с този хамлетовски въпрос може да се обобщят настроенията преди Европейския съвет днес и утре в Брюксел.

Основната тема, както става ясно от поканата на президента на Европейския Съвет Херман ван Ромпой до лидерите, ще бъдат ограничените промени в Договора с цел създаването на постоянен механизъм за запазването на финансовата стабилност на еврозоната. От писмото се разбира, че Ван Ромпой е провел консултации с всички страни-членки, въз основа на които е бил изготвен проект на заключения. Те са били изпратени предварително на всички страни-членки, за да се запознаят с тях преди Съвета.

Трябва да постигнем споразумение за проект на решение на нашата среща, за да може процедурите да бъдат стартирани възможно най-бързо както на европейско, така и на национално ниво, за да може решението да влезе в сила на 1 януари 2013 година”, заявява Ван Ромпой. повече на euinside.eu

Полша вече официално поема връзките на новия ЕС с Източна Европа

Ролята на Полша в отношенията с източноевропейските държави е изключително важна и затова Германия и Франция смятат да засилят сътрудничеството между Европейския съюз и източните съседи с помощта на Полша. Това е казала германският канцлер Ангела Меркел по време на визитата си във вторник (8 февруари) във Варшава. Срещата в полската столица, по повод 20-годишнината от създаването на Ваймарския триъгълник (Франция, Германия и Полша), се състоя дни, след като по време на Европейския съвет на 4 февруари полският премиер Доналд Туск си тръгна бесен заради разцеплението, инспирирано от Франция и Германия с идеята за създаване на Пакт за конкурентоспособност.

Именно затова г-жа Ангела Меркел и г-н Никола Саркози са били във Варшава - за да потърсят подкрепата на Полша за Пакта. Причината е, че в рамките на Европейския съюз Полша е добър пример с дисциплинирана бюджетна политика и законно установен таван на допустимия нов дълг. Перспективите на страната да се присъедини към планирания пакт за конкурентоспособност на страните от еврозоната са добри, смята още Ангела Меркел. повече на euinside.eu

Френска лучена супа във Вашингтон

Във външната политика няма случайни неща. Когато нещо се случва, но контекстът му не е ясен, това означава единствено, че не на всички е ясен. Обикновено с времето причините за случващото се стават известни и тогава добиваме познатото чувство, че "пъзелът се нарежда". Подобно е усещането и с изненадващото посещение на френския президент Никола Саркози във Вашингтон тази седмица. Уви, още е рано да кажем, че пъзелът се е наредил.

Случката с височайшата френска визита има няколко слоя. Даже много прилича на средно голяма глава лук - достатъчно много слоеве и в същото време недостатъчно лют. повече на euinside.eu

Саркози: Разумна регулация и осъвременяване на световния ред

Във втория ден от годишната среща на Световния икономически форум в Давос специално участие имаше президентът на Франция Никола Саркози, който председателства тази година два важни форума - Г8 и Г20. Впечатляващото в неговото изказване беше това, че той говори без да чете от предварително написана реч, беше кратък и ясен, и веднага даде възможност за въпроси от публиката. И още нещо важно - речта му поразително напомняше някои основни моменти от изказването на руския президент Дмитрий Медведев предната вечер.

Край на мисленето от 20-ти век

Както Медведев обясни, че новият свят има нужда от нови идеи, за да се пребори с множеството предизвикателства, така и Никола Саркози заяви, че на всяка цена "трябва да се въздържаме от неразбирателство и идеологически спорове. Дори бих отишъл толкова далеч да кажа, че трябва да се сдържаме от реакции на приципа на мисленето от 20-ти век. Това са идеологии, които са неприложими на този етап". повече на euinside.eu

ЕС обсъжда "демократичното събуждане" в Северна Африка

Лидерите на 27-те страни-членки на Европейския съюз се събраха днес в Брюксел на извънредно свикан Европейски съвет за ситуацията в Северна Африка и по-специално в Либия. Няма единодушие, обаче, сред 27-те държавни и правителствени ръководители относно подхода към Джамахирията. Още преди началото на съвета, британският премиер Дейвид Камерън и френският президент Никола Саркози излязоха с общо становище, копие от което са изпратили на колегите си в съвета. В седем точки двамата лидери предлагат какви да бъдат следващите стъпки на Европейския съюз спрямо Северна Африка:

"1. Прекратяване на страданието на либийския народ, а Муамар Кадафи и кликата му да напуснат;

2. Да подкрепим усилията на преходния либийски Национален съвет за подготовката на представително и отчитащо се пред хората правителство. Трябва да изпратим ясен политически сигнал, че смятаме Съвета за действителен политически посредник и важен глас за либийския народ на този етап; повече на euinside.eu

Пакт под прикритие

Първият Европейски съвет за тази година ще се проведе "под прикритие". Официално темите на Съвета са енергетиката и иновациите, но всъщност гвоздеят в програмата вероятно ще бъде поредният френско-германски план, този път с гръмкото име „Пакт за конкурентоспособност”. Разбира се както самият план, така и предстоящото му обсъждане от лидерите са строго пазена тайна и официално такава точка в дневния ред няма. Според неофициални информации обаче, лидерите на Германия и Франция Ангела Меркел и Никола Саркози смятат да представят пакта по време на обяда.

В традиционното си обръщение към лидерите, председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой отбелязва само, че по време на следобедната сесия на Съвета вниманието ще се съсредочи върху финансовите проблеми на еврозоната. „До март трябва да вземем решение за редица реформи, за да консолидираме финансите си и да защитим страните-членки от бъдещи кризи. В петък ще поставим задачите на европейските институтици, които ще поемат отговорността за подготовката на всеки елемент от пакета с реформи.”

2 речи, 2 свята

2 ключови речи бяха произнесени снощи, отбелязвайки нов етап в глобалните отношения. Едната беше на френския президент Никола Саркози при откриването на Световния икономически форум в Давос, Швейцария, а другата - ежегодното обръщение на американския президент към двете камари на Конгреса за състоянието на съюза. Разбира се, пълно съвпадение е, че и двете се състояха в един ден, макар и с няколко часа разстояние една от друга. Не е обаче съвпадение разликата в тона и приоритетите.

В Давос френският държавен глава направи откровен и задълбочен анализ на причините за глобалната финансова и икономическа криза и набеляза мерките, които ще помогнат тя да не се повтаря повече, една от които е осъзнаване, че вече живеем в многополюсен свят. Във Вашингтон обаче, президентът Обама обяви, че САЩ ще продължат да се борят за глобалното лидерство и че ще решават проблемите си сами и по начин, какъвто преценят. повече на euinside.eu