transparent
Custom color #:
close
Move up Move right Move down Move left
Set Show more as default view Set Show less as default view
Tutmanik

New? Join now!

ПЛАМЕН ТРАЙКОВ

Анотации на романите на Пламен Трайков

  Уличница

 

 Втората книга на Пламен Трайков е романът “Уличница” (изд. “Хейзъл”). Действието се развива в последните години преди 1989 г., но чрез ретроспекции обхваща целия период на социализма. Романът отразява един колкото далечен, толкова и близък свят – свят, по който някои въздишат с носталгия, а други проклинат. В книгата липсват чернобели краски, политически оценки и пристрастия. По художествен път е пресъздадена реалността и духа на това време, пречупен през призмата на съдбите на героите. Главният герой е Марга - обикновена млада жена, красива и амбициозна, мечтаеща за кариера в журналистиката. Другият главен герой е Ник, принадлежащ към класата на управляващите - силните на деня.

           Възпитана в ценностите на левите идеи, Марга успява да пробие в т. нар. висше общество, да тръгне по пътя на мечтаната кариера. Успехите й в това херметично затворено общество, в което само малцина „плебеи” успяват да влязат, се дължат на личните й професионални способности, но и на компромис – въпреки че е омъжена, влюбва се и заживява интимно с Ник, като рискува съдбата на семейството си и осиновеното им дете. Ала вкусвайки сладостта от издигането в йерархията, тя осъзнава, че трябва да плати съответната цена, което значи да направи компромис със съвестта си, осъзнава, че обществото, в което искрено е вярвала, има двойни ценностни стандарти, че кадърността и професионализмът не са достатъчни за просперитет, както си е мислила...

           Кои от двата възможни пътя ще избере Марга: Да запази материалния си лукс като стане част от елита, който хамелеонски се подготвя от социалистически да стане капиталистически? Или, като осмисли илюзиите си, ще намери сили да запази чистотата, самоуважението и свободата си? Трудна, хамлетовска, дилема...

           Образът на Ник е противоречив - способен на щедрост и любов, но и епикуреец, следващ безпардонно изменчивите си настроения на задоволяване на плътските си и материални потребности...

           Художествено плътно са описани и останалите герои: „висшия” приятелски кръг на Ник, работещите в редакцията на вестника, отношенията на Ник с баща му, Константин, съпруга на Марга...

           Впечатляващо е и приятелството на Марга с прикованата към инвалидна количка Жасмина...

           Литературната преса излезе с положителни отзиви за този роман, който е писан в годините на „зрелия социализъм”, но по обясними причини излиза от печат след рухването на Берлинската стена.

           Авторът би бил благодарен на искрени читателски отзиви на e-mail: traikov2005@abv.bg

 

 

           Корабът на страстите

 

      

          Романът „Корабът на страстите” е третата книга на Пламен Трайков. Първата - „Конкурс за щастливци”, сб. разкази, излиза през 1984 г. (изд. Хр. Г. Данов”), втората – романът „Уличница”, излиза през 1997 г. (изд. „Хейзъл”) с положителни рецензии във в. „Литературен форум” и централни ежедневници.

          Действието на „Корабът…” се развива в наши дни. Главни герои са д-р Елисеева, психиатър, собственик на психотерапевтичен кабинет, наричан „Кораба”, Дик, заможен бизнесмен, художникът Косьо, съпругата му Марта, счетоводител, и осемнайсетгодишната им дъщеря Юлиана.

Родителите на Косьо са репресирани от комунистическия режим и той участва във всички обществени прояви от падането на режима на Живков до събарянето кабинета на Жан Виденов, има амбиции да се занимава с политика, но бива разочарован и се оттегля. Открива своя изложба, която няма очаквания комерсиален успех, разочарован отново той крои планове за емиграция зад океана, където има роднини. Съпругата му Марта не споделя тези планове, несигурна в семейните им приходи, смята, че той е длъжен като мъж да намери форма да увеличи семейните им приходи тук, в родината. Отношенията им се влошават, объркана, тя започва връзка със съученика им Дик.

Красивата им дъщеря Юлиана, ученичка в последен клас, е манекенка, но с Майя, нейна приятелка, също манекенка, решават да скъсат с модния подиум и, мечтаейки да открият своя дизайнерска къща, решават да съберат пари в едно студио като голи модели чрез онлайн кореспонденция пред уейбкамерите с потребители от САЩ и Западна Европа. Майя научава, че е осиновена, забърква се в черно тото, със средствата от което се впуска в издирване на биологичната си майка. Юлиана разбира за връзката на майка си с Дик. Страдаща от булимия и прием на наркотици, отблъсната от хомосексуалните наклонности на Майя, отвратена от разрухата на семейството си, Юлиана прави опит за самоубийство и след събуждането си от комата придобива необикновени способности. Тя, заедно с Косьо и Марта, се включва в психодраматичните сеанси на Кораба, страданието събужда духовните им сетива и осмисляйки връхлетелите ги събития, сред човешките им страсти пламва искрицата на Христовите страсти – заиграват паневритмия.

Дик - „играч” от елита, комарджия и еротоман, почитател на джаза, таящ в себе си човещината - отказва подадената от д-р Елисеева ръка и не стъпва на Кораба. Нелепият му край е закономерен.

Майя става жертва на криминалната паяжина, в която се е оплела.

Книгата има модерен изказ. Еротиката, хуморът и задълбочените анализи създават ярка картина на процесите в съвременното ни общество, а и на глобализиращия се свят.

Поради читателски интерес и към книжния носител на книгата, тя може да бъде закупена чрез наложен платеж. За повече информация можете да пишете на автора на следния електронен адрес traikov2005@abv.bg. В София книгата може да бъде закупена и в книжарниците "АСТЕЯ", ул. "Пиротска" №3, безистена на ет. 2, тел. 9811058, и от Езотеричен магазин "ИНТИ", ул. "Цар Самуил" № 109, GSM 0898622 363.

Авторът би бил благодарен и искрени на читателски отзиви.

 

Към романа

Корабът на страстите I (Пламен Трайков)

                   

 

                    ПСИХОДРАМАТИЧЕН РОМАН

 

Не спъвай процесите на твоята душа!

                                                                                                    Беинса Дуно

 

ЗАПОЧНИ  ОТ СТР. 5 !

 

 

Три месеца след самоубийството

 

ВЪН ОТ РАЯ, психодраматична сесия. Начало

 

ХЕНЗЕЛ: Странна е тази музика! С дъх на море…

ЕМА: Барток – струнен оркестър, перкусии и челеста.

ХЕНЗЕЛ: На Кораба сме, къде другаде, люлеем се, мачтите скърцат… Струпани сме край перилата и се взираме с надежда, но морето бучи… Дотегна ни тоя залив!

ЕМА: Може би оная далечна светлинка вещае отплаване? Виждаш ли я?

ХЕНЗЕЛ: Дали ако по-рано бях видяла предстоящия край на ДИКЕНС, бих го мразила толкова, ЕМА? Туй се питам напоследък. Смъртта е нелепа независимо дали си я извикал, или е дошла свише… ДИКЕНС живя хазартно, самоубийствено, видях го като проснат труп и го алармирах, а той се изсмя. Може да е скривал смущението си, а? Може да не е бил кофти човек? Чудя се… (пауза) Наричаше живота студен джаз…, дали не е бил прав?…(пауза) Дано светлинката не е мираж… Веднъж да вдигнем котва…

ГЛАС ОТ ПУБЛИКАТА: Нямай угризения, който не обича себе си, не обича никого, как да го предпазиш?

ГЛАС ОТ ПУБЛИКАТА: Видя го мъртъв? Да не си ясновидка? (Смях.)

ХЕНЗЕЛ: Не знам. Моля, не ме прекъсвайте, говоря с ЕМА. Може наистина да не е бил гадняр, в края на краищата колко са мъжете, които биха устояли на упорита съблазън, а акъла на МАГДАЛИНА все в гащите, очите й – нимфомански премрежени, устните - емблема на оралната перверзност… Наясно съм: постоянно незадоволеното животно между краката, сексуалната и психическата й извратеност идат от грозотата й – външна и вътрешна. При това е стара. Тъй че, ако се търси вина, не е у него, защото мъжете нищо не влагат, нали, за тях любовта е обикновена фрикция на половия орган… Плюс ядене, нали?…

ГЛАС ОТ ПУБЛИКАТА: Доста натуралистично! (Одобрителни възгласи.)

ХЕНЗЕЛ: Ама е така.

ЕМА: Днес МАГДА и ИОНА не са на Кораба, мила ХЕНЗЕЛ, някой ден заедно с тях ще обсъдим естетическите категории грозно и красиво, съгласна ли си? Знам, че не можеш да изпиташ задоволство от края на когото и да било, включително от тъжния край на ДИКЕНС, още повече, че ти изпрати и скъп за теб човек, надникна в отвъдното… и претърпя метаморфоза…

ХЕНЗЕЛ: Какво ли не претърпях. Искам да се махна, знаеш ли. Дълго се колебах, но почвам да мисля, че заминаването с ИОНА е шанс за мен? Да изчезна от тук, нищо да не ми напомня за разврат, страдание и мъртъвци! Ама и на Сатурн да забегна, едва ли ще се отърва от психическия баласт... Още избивам чивия… Жалко, че не останах в амнезията!… Ако трябва да съм честна, ЕМА, не асимилирам тези връхлитащи ме странности. Някой път да, карат ме да се усмихна, но друг път… не ме кефят. Като например нашепваната вероятност отново да съм с МАГДАЛИНА! Объркана съм. Знаеш ли - бих искала пак да съм като другите. Но не точно като тези хора.

ГЛАС ОТ ПУБЛИКАТА: Срамуваш се от нас, така ли?

ХЕНЗЕЛ: Не-не, извинете, че прозвуча така! Защото сме доведени тук от проблеми и… от бляна по синия океан… Химера, естествено… Ама ще се оправим… може би…

ГЛАС ОТ ПУБЛИКАТА: Действителен случай: Млада жена отива при учител-адепт да се жалва колко я е страх да не й лепнат етикета „луда” заради консултации с психиатър. Учителят й рекъл: „Не се безпокой, всички, които са вън от рая, са луди. Ако някой ти каже, че си луда, ти му отговори: И ти си като мен!”

ХЕНЗЕЛ: Моля ви, съвсем не исках да кажа, че… Опитвах да споделя с ЕМА, че тези мои необясними състояния ме правят неспокойна, вие нищо не знаете! Страх ме е да не се изморя. Не съм сигурна в себе си, разбираш ли, ЕМА, ти за съжаление, не си ми майка да си цял живот до мен!

ЕМА: Знам, с времето ще намериш отговор защо точно с теб се случи и тогава загадъчното няма да те плаши. Научи се да разпознаваш съдбата си, мила, вече си пълнолетна. Който се ръководи от интуицията си, той е затворен за шумовете на външния свят и сам напипва пътеката си.

ХЕНЗЕЛ: Досега не си ме лъгала, но макар и лекар, си човек, не си Господ нали. Само в Него не се съмнявам. Дано не ми се сърдиш.

ЕМА: Отнасяй се към себе си както Господ се отнася към теб – обичай се. Не изобличавай, нямай подозрителност и страх и ще видиш как всичко около теб неусетно ще се промени към добро.

ХЕНЗЕЛ: Добре звучи...

ЕМА: Мисля, че загряхме. Предлагам да почнем с размяна на ролите – ти да си МАГДАЛИНА, а ХЕНЗЕЛ да е представена от ПОМОЩЕН АЗ, съгласна?

ХЕНЗЕЛ: Добре, но спираме уредбата, предпочитам… жива музика и без думи! Аз на тимпаните, о кей?

ПОМОЩЕН АЗ КАТО ХЕНЗЕЛ: Аз ще свиря на металофона…

ЕМА: Нека не забравяме биоенергийното дишане. Първо ще се заредим с кислород и една тогава ще изпеем песента на гласните – за концентрация и повдигане на вибрациите. Ще акомпанирам на пианото. Музиката е съединителното звено между човешкия и ангелския свят… Започваме ли?

ГЛАС ОТ ПУБЛИКАТА: Готови сме!

 

стр.5

І. Относно ЗАБРАНЕНИЯ ПЛОД

 

                                                                                                                Ало, психиатрията!

                                                                                                                Бързо! Тук на един му

                                                                                                                стана добре!

                                                                                                                                Анонимен сигнал

Това, уважаема, е една психарска история, финалът на която избухна неотдавна със сцена на егоистично задоволяване на половия нагон. Въздържам се да започна с описания на генитални изживявания, макар че, мен ако питаш, си струва, защото те по своята същност бяха следствие на рядко срещано по своята безскрупулност изнасилване от страна на така наречения нежен пол! Обещавам да ти пусна тоя словесен клип, но преди това бих се ограничил с констатацията, че разривът, следствие на това изпъстрено с неприлични думи, опипване и телесни тръпки деяние, бе логичен, ала колкото и да е парадоксално, бе пожелан и предизвикан, именно, от насилника, който на всичко отгоре смяташе, че между двама им е имало връзка. Ако в теб мъждука нещо сантиментално, недей се коси, защото финалът на историята и последвалият разрив се оказа едноактова (и в единия, и в другия смисъл) пиеса, представляваща по-скоро прелюдия към нова интрига. Но ако на пуританското в теб всичко това му дойде в повече, приеми версията на единия от партньорите, според когото съвкуплението по принцип не е животинско (“по принцип” – как ти звучи?), в случай че физическата възбуда е резултат на душевната, следователно телесните страсти са деликатен начин за поддържане на мирогледното равновесие, което, в противовес на негативизма и отчаянието, стимулира духовното – сиреч, когато един секс има възвишени цели, той е антипод на разврата... Бла-бла.

Колкото до другата страна в горепосочената изчанчена история, с чиста съвест мога да отбележа: беше по-дистанцирана от подобни еквилибристики, защото се имаше за епикуреец, извличащ единствено и само удоволствието от мига и мислеше, че, подобно на паяк, нарцистично се храни от емоционалните и телесни тръпки на своята жертва, оплетена в еротичната му паяжина. Тази страна имаше съзнанието, че диктува правилата на играта, че е готова на петинг и в по-широк смисъл...

Докато ролите не бяха разменени...

Що се отнася до взаимоотношенията с третия компонент на триъгълника, госпожо, уверен съм в погрешните ти преценки и заключения – следствие от рутинно предубеждение. Като слон съм злопаметен, но само в бизнеса си. По-скоро съжалявах тоя рогоносец. Защото колкото и навремето да се давеше с атоталитарна риторика (той поначало си е кух теоретик), на него хич не му и мина през акъла, че уравниловката бе рай, именно, за неудачниците и вместо да рипаше по митинги, какъвто бе и болнав, трябваше да бленува по изгубения рай... Сега, когато политическите страсти на прехода вече са отшумели, дано го е осъзнал. Мъничко съжалявах и нея за орисията й, но само мъничко. Наскоро, не помня по какъв повод, се сетих за младежките си фантазии в далечната мезозойска ера, когато халюцинирах въздушни замъци, обитавани от мен и нея в качеството й на моя съпруга. И изпитах неочаквано задоволство по простата причина, че ако този досаден сценарий се бе осъществил, повестта не би била хумористично еротична (не предвидих мистично-криминалния привкус), а отблъскващо прозаична и следователно – отдавна да е хвръкнала в небитието. Дето се казва, като губиш, не знаеш какво печелиш. Към днешна дата си давах сметка, че колкото и да бе евтин тоя забранен плод, не исках да се отказвам от него (да не се лишавам доброволно от каквото и да било бе станало моя втора природа). И докато гадаех за истинската причина за театрото, което тя ми изигра в боксониерата след последното ни чукане, поколебах се дали да не намина у тях и лично да проверя има ли някаква реална промяна в семейния им ландшафт, или е била плоска провинциална куртоазия от типа „За каква ме мислиш, не съм от тях, как’ Сийке!”. Но нещо ме възпираше и нито се обаждах, нито отивах у тях. И слава богу, защото ако вярвах на досегашната периодика на сношенията ни, всеки момент трябваше да очаквам вагиналното глождене автоматично, със затворени сомнамбулни очи, да я доведе в любовната ни квартира със снети и сгънати в чантичката прашки. Знаех, че вече съжалява за така лекомислено обявената сексуална диета, несъизмерима с волевия й стоицизъм – изпитание от този тип не беше препоръчително за жена с трептящо чувствителни органи за възпроизводство като нейните. И не се излъгах. Е, тя нямаше да е тя, ако елементът на изненадата изобщо липсваше - в очакваното обаждане все пак имаше и нещо неочаквано – позвъня на мобилния в тъмни зори. Нея нощ спях с як махмурлук и не зная дали преценката ми е била правилна, но гласът й отново ми се стори тревожен. Ако не се лъжа, поисках от нея да ми отговори трябва ли непременно винаги да се прави на тревожна, когато й се е язди та две не вижда? Препоръчах й да се държи естествено с мен, защото една еротоманка би била най-добре разбрана именно от сексист. Тя кресна, нарече ме Дан Колов, държал съм се дибидюс като герой от вицовете за дебеловратите, но това изглежда не й стигна, та изплю обръщението “господин Доцент”(!), след което, вече изпуснала парата, кротко се поинтересува дали не познавам някой добър лекар (това била истинската причина за обаждането), който да й препоръчам, ставало дума за девойката, било сериозно. Напрягах се да вникна в думите й, едва се ориентирах. Както казах, бях сигурен в прозрачния претекст на обаждането й, зад който се криеха неприлични помисли на сегрегация към гащите ни, но това, че на края взе да заеква, ме накара да се замисля - и друг път бе пелтечила, но само щом истински се панираше. И точно тук, уважаема, в пристъп на пиянско остроумие (наистина не бях изтрезнял) й дадох твоя телефон. Знаех, че няма намерение да се обажда на когото и да било доктор и че много скоро ще кацне у нас, за да изпее плиткото си съчинение като увертюра към екстаза на таза. Ако пък наистина й хрумнеше да ти позвъни, бях с чиста съвест в убеждението си относно необходимостта това семейство да се диспансеризира групово при теб. След което, уважаема, забравих за случката. За да мине почти нов месец от тогава – време без вест, без кост от нея, освен новината, че девойката ще ти става пациент.

Известно ми е, че лудостта е заразна, но не го свързвах с нейната персона, смятах я за силна и че по тази причина няма да допусне в себе си неговия бацил. Изглежда не бях се ориентирал добре, ала защо да крия - не намирах за нужно да отделям време за мисловни абстракции относно тандема ни. Знаех само, че връзката ни е лежерна и това бе достатъчно. Не се срещахме често и не винаги сваляхме гащите (пиехме по един коктейл в любимата й виенска сладкарница на “Московска“ или в аперитив “България” на “Руски”, а гащите сваляхме веднъж-дваж месечно в боксониерата ми на “Белите брези”). Мисля, че една натрапчивост би унищожила всичко, но учудващото беше, че и тя го възприемаше по тоя начин. Инак едва ли би продължило. Понякога звънкаше тя, други път – аз, нямаше водещ и ако не бях в странство, виждахме се. Срещите ни в боксониерата винаги ме забавляваха - тя неизменно се явяваше с едни тревожни очи (силно гримирани), с трепкащи устни, които безгласно питаха: „Сигурен ли си, че трябваше да дойда?” Комай очаквах тези срещи, именно, заради смутената й недосегаемост, заради нейната двойственост: стъпила на високи токове, бе винаги издокарана като за виенски благотворителен бал - лайфстайл, литературен език, правилен словоред, официален и делови тон, света вода ненапита! И точно в това бе тръпката - в представата как разголвам до беззащитност и обладавам Нейно височество целомъдрието, вече знаейки слабостта й да слуша мърсотии непосредствено преди, по време на проникване фалоса под вулвата и постъпателно възвратните движения на съвкуплението (възбуждаше се не от тези глаголи, съществителни и наречия, а от непристойните им словесни еквиваленти!)... И винаги се сещах за вица за заека и видрата, която заекът наричал тидра, понеже не говорел на “ви” с животните, които е чукал (веднъж й го казах, но както и очаквах, не го оцени). Като си тръгнеше, очите и устните отново трепкаха гузно: Трябваше ли да го правим? Не потвърждавах, нито отричах, само я наблюдавах как отново навлича маската на студена и недостъпна, презираща плебса аристократка. (Би била върла перверзница и сноб, ако причисляваше към простащината и секса.) Както и да е. Водехме еднообразни диалози, когато се връщах от някое мое пътуване, разправях й туристически впечатления, инак разменяхме хапливи остроумия или някой смешен случай от деня. Знаех, че не понася джаза, но садистично й описвах всеки джем-сешън с мое присъствие. (Веднъж, бъзвайки нескриваната й джаз досада, й разправих как съм се запознал с Умберто Еко при гостуването му в София, където той медитира в джаза на Мира Кацарова в клуб “Чек пойнт Чарли”. Последва блондински отговор: харесвала го, но само като белетрист!?) В интерес на истината тя нямаше особено чувство за хумор, даже никакво, но влизаше в заядливия ми стил и хич не ми цепеше басма: аз я провокирах с вицове за блондинки, с нейната джаз инвалидност, а тя мен – с вицове за новобогаташи (беше ме нарекла Двуликия Янус, мятащ се между доцент Дик Колев и Дан Колов), с импотентния ми интерес към художествената литература (би ли отгатнала приоритета й към потентностите?), наричаше снобски навика ми да пуша скъпи пури (забраняваше ми ги, пушекът бил бич за мигрената й), иронизираше страстта ми към мощните мотоциклети... Веднъж, като си спомняше студентските турнета със състава за народни танци към някакво читалище, аз я подканих да ми тропне едно голо хорце, в отговор на което тя ме клъвна немедлено – само ако и аз съм се хванел гол до нея, “господин Пенис Друсос, пардон – Денис Русос!” Представата за моите друсащи се телеса, дошла от нейната уста, ми хареса и тогава, именно, осъзнах, че пред нея истински забравях килограмите си, докато пред другите просто не ми пукаше, защото им плащах… Дума не отваряше за благоверния си, а аз и не питах (само веднъж подметна, че не вземала на сериозно „бълнуванията” му за емигриране в Латинска Америка). Чат-пат ми разправяше за домашния им мацаран Жоро, а аз – за дебелия като мен Сан Бернар на име Одзеки (в превод от японски Голям шампион в турнирите по сумо), пазещ двора на къщата ми в Бояна (където тя не дойде нито веднъж)... Тайно се забавлявах с напъна й да изглежда делова, да си предава важност със смешната си счетоводна фирмичка, ала с доза учудване се питах докога ли интересът й към евентуален бизнес с моите фирми ще е нулев?

Никога не уточнявахме следваща среща и понякога си мислех, че такава няма да има. Но вече година – още имаше. Въпреки гордостта си, тя очевидно устискваше не повече от три-четири седмици без тези смешни движения... Но за всичките ни месеци тя само два пъти се нави да я повозя на мотора, фучах шеметно, тя пищеше отзад (от кеф или страх?), но явно се пълнеше с адреналин, защото след това ми се отдаваше без задръжки... (От години градя имидж на джипов фен, как не показвам нос от блиндираните стъкла - сещаш се, превантивни послания, - но никой не знае, че като ме засърби крастата, нахлузвам инкогнито шлем, маскиран на рокер и яхам магистралата до пълно начесване.)

Като на всеки психотерапевт, сигурно ти се драйфа от психарски истории, уважаема. Все едно да шашнеш гинеколог с вагинални приказки, нали. Може би пишейки ти, сам се подлагам на своего рода терапия, от която според теб имам нужда, ако е така, с един куршум - два заека. Защото, захващайки се с тях, вече ти единствена можеш да ми дадеш персонална и достоверна информация за тези хора. Бъди откровена, интересуват ме някои факти от последния месец и по-точно за девойката, в смисъл, има ли блъфиране около нейното състояние, имам ли основание да смятам цялата история за сапунка и прочее. Искам да знам истината, от твоя гледна точка, разбира се, и за нея – в смисъл доколко достоверно е нейното психясване, свързано ли е с мен по някакъв начин, или домочадието просто й е натежало, което е по-вероятното (ужас, изписали законния й от болницата!). Предвид достъпа ми до коша с мръсното им бельо, те моля да не ми спестяваш подробностите в проява на щадяща деликатност, знаеш, че отдавна съм изхвърлен от пансиона за благородни девици, затова ако обичаш, остави на мен да преценя кое е важно и кое не. Знаеш също така, че не съм стиснат, тъй че таксувай “неприкосновеното” им от твоя гледна точка досие по най-високите ти тарифи за консултация. Пазя данните от твоята лекарска биография още от времето, когато се наложи и аз да взема някой и друг сеанс при теб, та още от тогава знам, че си от стара коза терапевт, в смисъл, че си вадиш хляба все с подобни заплетени и извратени истории, тъй че дано не гримасничиш дето ти натресах тоя случай. Имаш електронния ми адрес.

Р. S. Ти непрестанно ме коригираш, твърдиш, че отдавна вече не си психиатър, а холистик, но за мен като профан това е въпрос на термини и дали ще наречеш прикачените (откачените) файлове, които разменяме, психотерапевтични или холистични ми е все тая. Едно време на това общуване му се викаше епистоларно, но не мисли, че съм старомоден, уважаема, нали бъбрим в чата и скайпа. Както и да е. Що се отнася до обръщението ми, мога да ти викам както предпочиташ. Включително и д-р Елисеева, ако щеш. Но преди като се срещахме на живо се кодошехме: “господин Дик, госпожо Док”, нали помниш, ти май имаше чувство за хумор. Знаеш, че не ми дреме, вкл. за животеца ми, камо ли за обръщението “господин Доцент”, ама него бих искал да огранича само за хората от определени среди, към които ти (радвай се) не принадлежиш. О кей, госпожо Док?

Р. S. Ако прецениш, че те имат нужда от по-сериозна помощ, окажи им я без колебание, аз ще поема разноските, но си трай, измисли нещо от сорта, че, примерно, Обединени холандски фондации са ти пуснали гювеч по проект... Окей, госпожо Док? Дай им роли в твойта трупа за психотеатър (нали тъй се казваше?), дори в психоопера ако трябва, ти ги разбираш повече тия работи...

Р. S. Апропо, замисляла ли си се защо като феникс отново се възражда черно-бялата фотография? Не смяташ ли, че сред абсурда, в който щъпуркаме, шарен, шумен и досаден като телевизионни реклами, друг хумор, освен черния, няма? Да не си загубила своя, госпожо Док? Впрочем, що не ти направя още едно признание? Преди, по време на сеансите ти с мен, си мислех, че си от някаква изчезваща порода! Как, по дяволите, имаш сили да гледаш така и да се усмихваш по този начин на сульо и пульо, дошъл да ти се жалва? Ставаше ми едно хубаво, хубаво!... Театрални кръжоци за хахо мушмуроци - изумително! Вече съм наясно с отговора: ако ти липсва онова особено излъчване, печелещо доверие, не би била добър психорежисьор, нали? Всеки с професионалния си трик.

Р. S. Снощи видях и чух на живо “Ърт уинд енд файър експириънс” в зала 1 на НДК. Адски ме изкефиха дъртите копелдаци, няма остаряване пустият Ал Маккей, егаси китарата! Дойде ми като мехлем след загубената сума на покер. Може и да не си фен на тая музика, но дрънкаш на пиано и ще разбереш за какво иде реч.

 

ЛАФ В МРЕЖАТА, (не)терапевтичен диалог

 

“На лошите, както знаеш, госпожо Док, не им пука. На съветските военни филми бях от фашистите. Тъй че, вярвай, моите лафове в мрежата с теб, макар и разбъркани във времето, са тет-а-тет. Дали ще ги вземеш за психотерапевтични сеанси, или като етюди от твоя психарски театър, все ми е тая.”

Психо явно ти харесва като фонетика – от „Психо” на Хичкок?, затова пояснявам: точното име на метода на Джейкъб и Джоузеф Морено е психодрама, музикална психодрама - без емоционални окраски. Добре, щом си нацист, как те приеха в БКП навремето?”

“Не ме и питаха. Битува схващането, че дебелите по начало са от добрите, дрън-дрън. Като се заяждам с Русата Марта, тя си мисли, че остроумнича. Като обсипвам сганта с епитети, Русата Матка го отдава на ексцентричност... Що ли не вляза в сатанинска секта?”

“Като световен скитник как не са те оплели в мрежите си, поклоннико на Шопенхауер?”

“Да казваш истината, не значи, че си някакъв поклонник. Не мислиш ли, че нещата трябва да се казват?”

“Зависи с каква цел и как.”

Е, да. Например Марта я щадя. Не мисля, че ще го понесе, ако й кажа, че цялото им семейство, включително и Юлето (пардон – Юлиана-Роса!) е изкелефенчено, че трябва да сменят табелата на вратата – вместо Тихомирови, Психомирови. Жена ми смята, че му завиждам и затова си дрънкам. На импотентния Косьо, хе-хе. Дюлгерският ми (изразът е неин) бизнесаршин бил неуместен, били сме антиподи – аз дебел и циничен, ухилен като пача чревоугодник, а Косьо – строен и поетичен идеалист, творец с романтично излъчване, младият Вертер едва ли не. Тц-тц...”

“Да се казва истината – да. Но без изобличаване, без съдене, а добронамерено, с презумпцията да помогнеш. Не забравяй, че и ти, макар и за малко, ми беше пациент.”

“Не е нужно да си луд в България, за да правиш бизнес, ама помага. Бих го рекъл и другояче: ако не си в 5 на въртележките, забрави и идеята за бизнес. В тая работа колкото повече си тралала, толкоз по-добре. Ти помниш защо дойдох при теб навремето – нямаше нищо екзистенциално - бях ял кютек (белегът ми е оттогава), а аз съм хомо сапиенс, за разлика от Тихомирови...”

“Апропо, ще ти пращам информация за Тихомирови не за пари, а като подготовка и на твоето качване на Кораба. Би било хубаво да си заедно с тях на Кораба, човек се повлиява трайно, ако терапията обхване социалния и културовия му атом (термин на Морено), а вие сте заедно. Не си ли помислял, че интригата ти (така да го наречем) с Тихомирови, заедно с пристрастието ти към хазарта, е по-маловажно от порция бой? Не отхвърляй на примависта предложението ми, помисли!”

“Та да секне адреналинът ми, така ли? Кой се отказва доброволно от густото, госпожо Док? И ако за големия адреналин от покера си плащам, то малките дози от обятията на Марта са гратис. Проблемчетата са част от тоя адреналин - ако перифразираме товарищ Джугашвили, есть женщина, есть проблемы, но когато са две и то красиви - воглаве с тая малка женичка Юлето – гордиевият възел е задължителен. Знаеш ли последното ми откритие? Ще паднеш - Марта го ревнува! Тя, дето по един филигранен начин му туря рогата! Нищо чудно, госпожо Док, забавлявайки се с мен, тя да му отмъщава за нещо си или събужда заспалия му интерес!?”

“Не мислиш ли, че е увлечена по теб? Една жена не допуска интимно мъж току тъй...”

“Може да е от комплексите, с нейните 155 см бъкат. Доземяк, би рекла баба ми, а дядо би подметнал: голяма жена за парад, малка – за креват! (И щеше да е право старото коце!) Лолитка, дупето й колкото две юмручета, никаква талия, малки праскови (изчезват щом легне по гръб, за компенсация отгоре им стърчат яки кюстендилски хрущялки)! И на 38 е тийнейджърката, натуралната блондинка от абитуриентския ни бал! Главата й, обаче, определено става за корица на женско списание – лъвска грива, чипо носле, кожа млечице, но устата, каква уста, госпожо Док! Голяма и смахната! Когато навремето я зърнах в училището, прималях, честно! Устните, ъгълчетата при разговор образуваха невероятни гънки, придаващи й одухотвореност! Марта просто жестикулираше с устните на фона на белите зъбки, жестикулираше с веждите и големите сиви очи, с накланянето на главата, с което, сещаш се, ме манипулираше - не можех да не си падна зверски, госпожо Док, нямах пукнато неизвинено!”

“Хм. Били сте като млади елени с Косьо, конкуриращи се за една кошута?”

“Той не даваше вид, че я иска, това е най-гадното. Веднъж в класа, някакъв хапльо я нарече бюсттабанлия и незабавно му треснах кроше. После се млатихме и зад даскалото. Тогава тя почна да ме гледа по-особено, още повече след оная обща изложба на мои и Косьови платна във фоайето на даскалото (единствени ние в гимназията рисувахме и всички ни викаха Гогетата - Ван Гог и Гоген!), сред които рискувах да изложа и неин портрет – двусмислица от ангелски очи и порочни устни, уви, без да ми е позирала. Всички в класа го харесаха (апропо, тоя портрет остана най-добрата работа в кратката ми художническа кариера), четкаха ме и даскалите. Единствен Косьо подметна, че съм бил пазарувал от Леонардо, усмихвала му се Джокондата, което вместо да попречи, събуди интереса на цялата гимназия! Така или иначе говореше се за тая картина и аз реших, че Марта ми е в кърпа вързана. Добих кураж, свирих на китара, пеех на купоните, на които ходехме и тримата, измислих парче за нея... В отговор на което тя най-вероломно кацна при него - най-добрия ми приятел! Шерше ла фам първи път...”

“Човек никога не знае, нали?”

“Да, тогава, госпожо Док, и през ума не ми мина, че след години моята Мона Лиза ще тренира езда и ще препуска съвършено гола из еротичните прерии, цвилейки сластно не върху оня влюбен жребец, какъвто бях, а върху един циничен и присмехулен дебел катър... Парадоксът бе, че аз подуших за ревността на тая красива жена към благоверния й не кога да е, а вече паднал в капана на сладострастието й. Шерше ла фам втори път...”

“Имаш ли нова песен за нея?”

“Смешки, госпожо Док. Китарата ми бере прах от абитуриентския, пея само в банята. И не за Марта. Ако сега напиша песен за нея, трябва да я дам на „Хиподил”, да е забранена до 12 г. Но музиката си остана голямата ми любов, госпожо Док, и в частност - джазът. Като консуматор. Аз въобще съм си консуматор. Снощи не ходих никъде, останах сам и мастурбирах. Душевно. Със Стен Гец и Жобим. Ако има рай в джаза, госпожо Док, той е в тандема им! Мисля, че саксът на Гец, вокалът, пианото и китарата на Жобим ги вдига до реквиема на Моцарт – класика и нова дефиниция на стиловете боса нова и самба! Беше гореща тропична нощ, която прие в обятията си студения прагматичен Север.”

 

ІІ. Относно МЕЧТАТЕЛКАТА

                                                                                                Леонардо, ако знаеха какви сме,

                                                                                                щяха да разгадаят усмивката ми!

                                                                                                                                                                Мона Лиза

От време навреме в Интернет лъсват уж случайно и уж недобронамерено пуснати креватни клипове на холивудски, а и на наши попфолк и пр. знаменитости, вдига се малко шум и… нищо, овен, че постигат целта си - свежа реклама. Според Съмърсет Моъм обаче сексуалният живот на всеки човек би потресъл света, ако бъде показан пред публика. Класик, някога може и така да е било. Днес, в контекста на акселерацията, скритата ми „камера” с Марта е само със знак „12”. Не вярвам да бъдеш потресена, госпожо Док, секс като секс, по-скоро се надявам да помогне на лечението им – навярно за диагнозата ти важни ще са съпътстващите орнаменти. Казвам го по повод предстоящите ти сеанси с тях!

Ето го обещания словесен клип.

Бива си ме, госпожо Док, защото надуших първите признаци на лудостта на тази малка сексуална палавница, още преди изкрейзването на Юлиана. Признаците нахлуха заедно с нея в любовното ни гнезденце през един топъл октомврийски следобед, когато, току-що върнал се от Индия, вече бях глътнал синята таблетката и я посрещнах с виц, който да укроти безмълвно трепкащата й уста в стил “Сигурен ли си, че трябваше да дойда?” Вицът бе следният:

Click here to post your reply or comment...

Уличница I (Пламен Трайков)

 

                                      Е П И Л О Г   

 

          Марга никога нямаше да забрави Норвегия.

          Дори в България всичко да беше по старому - без икономическа криза и без политическа опозиция, - Норвегия щеше да остане за нея един оазис, граничещ назад с тревожните и объркани години на стартове и раздели, и напред със смътните и очевидно също нелеки времена. Наближаващото окончателно завръщане в България бе почнало да я безпокои - ако зависеше от нея, би останала поне още година! Някогашното постоянно неспокойствие, породено от перманентната бъркотия и неизвестност в личния живот и службата, се бе уталожило, както се бяха поуспокоили изворът на адреналин и неспадащата емоционална приповдигнатост. Тя имаше чувството, че тук се е преродила. Че е помъдряла. Че гледа на хората и света с един нов, по-човешки и по-интелигентен поглед. Смяташе, че тук окончателно се е освободила от остатъците на стресовата Марга.

          Смяташе, че най-сетне е пораснала.

          Разбира се, място за идеализиране нямаше, тя вече отдавна знаеше, че където има хора, там съвършенството липсваше. Примерно отношенията между сънародниците й от легацията. Ник я беше предупредил още от София, но трябваше да се убеди с очите си: тук никой на никого не се доверяваше, тук властваше атмосфера на подозрителност, дебнене и доносничество! А как сервилничеха пред семейството на посланика!... Отвратително. Слава на бога, че се оказаха "от една кръвна група" с Лъчо и Лили Жечеви и общуваха най-вече с тях. Пазеха се, но срещу клюките бяха безсилни. Всъщност нямаше какво да злословят по техен адрес, освен че са "развейпрах": всички тук пестяха, стискаха и кътаха всяко йоре, докато те с Жечеви си позволяваха да пътуват!

          Марга бе влюбена в норвежката природа! През почивните дни отскачаха с Малкия и Големия Ник до Ларвик или до Берген, където обядваха; два пъти ходиха до Трьондхайм, а веднъж заедно с Жечеви, пътувайки покрай скупчените тук-таме романтични дървени къщи и зелени дворове, стигнаха Нарвик зад полярния кръг, където срещнаха лапландците и видяха лосове; от палубите на фериботите съзерцаваха издигащите се планини, прорязвани от множество водопади, в чиито води сякаш за мигове съзираше скандинавските елфи, троли и гноми; немееха пред Йостердалсбреен - най-големия в света ледник и пред зеления като изумруден айсберг Бриксдалсбреен, наслаждаваха се на белите нощи... Самите норвежци бяха удивителен народ - спокойни, сдържано сърдечни и решителни потомци на Нансен, Хейердал и Амундсен, ала и на Ибсен, Бьорнсон, Вигеланд, Григ и Мунк...

          Осло особено й допадаше (тя предпочиташе неговия уют и човешки мащаби пред размерите на Стокхолм) и когато времето позволяваше, отдъхваха с Малкия Ник сред невероятните скулптури на Вигеландпарк, обикаляха музеите, разхождаха се край замъка до пристанището, разглеждаха галерията "Мунк" или слушаха орган в катедралата...

          Специализация за нея в Осло, уви, нямаше, но това съвсем не й попречи да научи тъй близките до немския норвежки (вече разграничаваше книжовния "букмол" от провинциалния "ландмол"!) и шведски; зае се и с немския на Малкия Ник, постави си за цел до завръщането им в България той да говори, чете и пише на първо ниво. Никога преди това не бе имала толкова време за него; трябваше да дойдат тук, за да открие, че не го е познавала добре - малчуганът я изненадваше със своята наблюдателност, със своята паметливост, кротост и послушание (би предпочела да е по-палав). И какво чувство за такт имаше! Нито веднъж не спомена пред Ник за Коста! А нерядко, останали насаме, я питаше за него, говореше й за баба си, която също не искаше да забрави... Марга се надяваше яркостта на спомените му с времето да избледнее. Самата тя си налагаше да не мисли за миналото си и вече бе абсолютно убедена в обречеността на първия си брак - разводът бе край на една агония... Големия Ник се отнасяше повече от приятелски с малкия си съименник, заплесваше се с него и лежеше на пода при заемащите цялата стая релси и влакови композиции, учеше го на ски... Детето винаги се съгласяваше с предложенията му, ала сякаш никога не прояви ентусиазъм...

          Ник бе повече от приятел и с нея. Чувстваха се чудесно заедно. Веднъж двамата се бяха посмяли, спомняйки си онова изнервяне в София преди отпътуването им. Тя, разбира се, не премълча, че беше на косъм от скъсването, че дори бе извадила куфарите... По-късно, в Норвегия, за пореден път си даде сметка, че неспособността да се владееш, винаги тласка към погрешно решение, че емоционалните реакции и липсата на самообладание винаги водят до фал... Всъщност оная преодоляна семейна криза е била дори полезна - сега и двамата знаеха, че не бива да прекрачват границата на една неприкосновена територия от личния живот и свободата си, но и че без съобразяване един с друг, без щадене на достойнството не може... И сега Марга се правеше, че не забелязва скритите погледи, с които той понякога удостояваше синеоките и едрогърди норвежки - всички до една неин антипод! Веднъж бе клъвната от едно коварно въпросче - дали като се върнат в София, Ник няма да "кръшка"? Тук, под зорките очи на мисията, бе невъзможно! Ала прогони безсмислицата - рибата беше още в морето...

          Но ако наистина е вярно, че за всичко на тоя свят се плаща, то тя плати твърде висока цена за норвежкия си "долче вита". Това се случи през един уикенд в Лилехамер, когато всички, включително и тя, се готвеха за пореден път да покажат нивото на българската скиорска школа (неин ски учител, естествено, бе Ник). Кръвоизливът, последвал самонадеяното й спускане и падането, ги изплаши, а сетне ги разстрои за дълго - оказа се, че Марга, неподозирано за самата нея, е заченала... Лекарите бяха оптимисти за бъдещето, ала известният курорт се превърна за нея в злокобно място и когато през лятото компанията пожела да кара сърф на езерото Мьоса, тя категорично отказа и се наложи да пропътуват чак до Лустер...

          Редовно си пишеха с Джеси - след преодоляването на своята криза, тя се беше върнала вкъщи при майка си. Нито веднъж повече не спомена за оня или за отвъдното... Година и половина след заминаването им Жасмина й писа за женитбата на Коста, той й се бил обадил (явно, за да уведоми бившата му съпруга!) - оная била току-що дипломирана студентка, отишли да живеят в къщата на баща й в Княжево, очаквали бебе... Марга не беше допускала, че това събитие ще я засегне по какъвто и да било начин. Кри от Ник новината, докато не почувства, че може да му я съобщи с безразличие... В последното си писмо Жасмина пишеше: "Марги, имам добра вест!" Нещо трепна в Марга, след което прочете: "Увеличават пенсията ми!"...

          Вероятно относителната им изолация в чужбина бе причината да споделят с Лили и Лъчо (викаха му Лъки) почти всичко, дори в личен план, но този път Марга не им довери изненадалото и самата нея огорчение от известието, че Крупева е снета от поста главен редактор и на нейно място е назначен Юлий Монев (правейки равносметка за самата себе си, тя си помисли, че дължи немалко от професионалното си развитие именно на нея). Впрочем след падането на Живков това се очакваше. Не сподели и плановете си, че от друга страна не възнамеряваше да се върне в същия вестник след изтичане на мандата им. Как да им обясни, че се срамува от оная Марга: свита, унизително безпомощна, зависима от каприз и благоволение - един гърмян заек, който се правеше, че вали дъжд, когато го плюеха... Тя ще почне работа в друго издание, може би като завеждаща, и хората ще я познават не като променената Марга, а с нейната истинска и непроявена досега същност - със самочувствие, имащо покритие, като професионалистка, която не цепи басма на разни хапльовци от сорта на Общественика...

          Смъртта на маман я разстрои. Хвана самолета и поне успя да я изпрати в последния й път. Втори инфаркт! Агонизирайки в линейката, тя викала Маргиното име, зовяла я! Марга съжаляваше, че не е била с нея в последния й час! Двете сестри много плакаха над гроба, особено Дима. Навярно защото бе свидетел, сестра й бе невероятно потресена (тя не се беше делила от маман!), та Марга чак се притесни за нея; Дима разказваше за последните й месеци, за опадалите от диабета й зъби, за постоянната й сънливост и затова как щом отворела очи, все повтаряла: "Марго, къде отиде, Марго! Няма да те видя повече, Марго! И от гроба ще те мисля, Марго!..."

          Марга мислеше да остане с Дима четиридесет дни, но остана десет. Колкото и да й беше трудно, Дима трябваше да събере сили и да свикне с мисълта, че вече ще живее сама. Казваше й: "Ние сме егоисти, донякъде плачем заради себе си! Всъщност маман се отърва, нейното не беше живот, а мъчение! За нея това беше изход, сега тя е на по-хубаво място! Дима, събери воля за себе си!" Дима се оказа по-слаба от нея, бе безутешна, тя нямаше никого. А Марга вече мислеше за това как ли там Големия се справя с Малкия Ник...

          Преди да отпътува обратно, навести Джеси и Ганка. На изпроводяк Ганка й прошушна, че Жасминината прогресивна склероза постепенно ще я доведе до пълно обездвижване - макар и не особено видимо, влошаване вече имало...

          През последните месеци един призрак витаеше в мисията на НРБ в Осло - призракът на промените в Източна Европа и в частност в България. Една напрегнатост бродеше из коридорите, промъкваше се през ключалки и прагове и се настаняваше у всеки. Ала странно - всички се правеха, че не я забелязват, никой не я коментираше публично, сякаш бе някаква срамна болест. Уж всички бяха единодушни в задоволството си от падането на Цар Тодор, но толкоз. Включително Марга и Ник. Веднъж Марга се изпусна да каже пред Жечеви, че би било добре в България да се въведе като в Щатите двупартийна система - БКП и БЗНС - и те да се съревновават; че била нужна мандатност - така Генералният секретар на Партията, който и да е той, нямало да се превръща в диктатор... Сетне Ник й три сол за хлевоустието - може да са приятели, но знае ли човек?...

          Тя и Ник не пропускаха емисиите на Би Би Си ("Свободна Европа" им жълтееше), хващаха и "Радио България". Градусът на напрежението особено се повдигна, когато стана известно, че в родината са насрочени парламентарни избори и че съдбата на социализма е поставена на карта (или на бюлетина, все едно). През един уикенд (бяха отишли с Жечеви в Стьордал и Хегра да видят праисторическите скални рисунки) в ресторанта Марга даде глас на мислите си: "Преустройство и реформи - да, но може ли колелото на историята да се върне назад към оня изчерпал се строй, да се прекъсне нашият грандиозен експеримент? Поколенията не биха ни го простили! И кой ще застане начело? Разни брадати и космати пещерни антикомунисти! Целта им е прозрачна - стани, та да седна аз! Те са некомпетентни, те са непрофесионалисти, знаят само да отричат всичко построено дотук..." Съгласиха се с нея и тоя път Ник не й се скара. Впрочем и без нейните думи, всички отлично си даваха сметка, че при подобни политически промени дипломатическите мисии стават особено проветриви. Може би най-добре го знаеха Марга и Ник - какво можеха да очакват, когато Зарков-старши до неотдавна бе висш чиновник в Държавния съвет? (След събитията през есента на 89-та, професорът официално се бе отдал на частен бизнес, оглавявайки една австрийско-българска фирма със седалище във Виена...)

          Разбира се, колкото и да бяха подвластни на злободневието, промените в родината им изглеждаха някак абстрактни, без преки допирни точки с норвежкото им ежедневие, и техният живот тук оставаше непроменен...

          С наближаване на завръщането им в България ги обсеби и друга тема - предстоеше окончателното довършване на обширния мезонет в "Хиподрума" (подаръка на Пеньо Зарков за сватбата им) и те обсъждаха с Жечеви вариантите за мебелирането му, набавяха си и проучваха различни каталози. Получаваха парадоксална информация - едно пълно обзавеждане от Германия, включително с транспортните разходи, би им излязло по-евтино! Качеството не коментираха. Назряваше идеята да се завърнат по суша, да съчетаят полезното с приятното, като придружат контейнерите с някое новозакупено BMW (то щеше да е необходимо на Ник за предстоящото му постъпване във фирмата на Зарков-старши). Марга щеше да се задоволи с едно WV-Голф...

          Всичко това можеше наистина да се случи, ако Марга не бе пожелала друго завръщане.

 

I.

          Уж всичко е същото като преди, уж пак сме трите, маман (Райо ще липсва вечно), уж съм набелязала темите, в които непременно ще задълбаем, като дойда, уж пак сме в същата стая със същите мебели, но вече не е същото. Многобройните теми мистериозно изчезват,  омагьосани от малкия Ники или от дявол знае какво. Но аз знам, че  макар прословутото ти детешарство вече изцяло да се е прехвърлило  към Ники, в сърцето и главата ти има място и за нас с Дима. Навлезе ли в работата, Марго? - не забрави да ме попиташ оня ден на изпроводяк, държейки Ники за ръка. И да ти кажа честно, маман, имах нужда да чуя този въпрос, при все че време за отговор не остана. Адски права се оказа, наистина е преболедуване смяната на една работа. Е, една година нито е много, нито пък е съвсем малко време - новак съм, но и не съм. В сравнение с началото дори се чувствам оперена. Впрочем и в началото не беше кой знае колко страшно. Светът е малък! - едва не възкликнах, когато видях заповедта си за назначение. Почвах работа не в кой да е вестник, а във вестника, в който, спомняш си, известно време сътрудничех. Светът е малък и защото влизах не в кой да е отдел, а в отдела, ръководен от моя отколешен познайник Илийчо Кънев, тайно ползващ се, както скоро научих, с прозвището Молеца. Тъй че мястото, където постъпвах, бе само относително непознато.

          Всъщност тогава аз комай твърде бързо забравих пословицата за малкия свят и буквално потънах в догадки. Струваше ми се, че има нещо твърде странно в моето назначение, макар и като стажантка по чл. 64 и с изпитателен срок. Наистина не бе за вярване, ти знаеш орисията ми - да се придвижвам напред педя по педя и винаги на собствен ход, със свое гориво и (дали е малшанс?) задължително при насрещен вятър. И изведнъж - хоп! Спряхме се на вашата кандидатура! Те ти, булка, Спасовден! Така ли стават тези работи? И логично бе да се запитам: дали пък Илийчо Кънев с нещо не ми е помогнал? Дали не е дал гаранции за качествата ми (той ги познаваше, може да е споменал, че материалите, с които сътрудничех допреди година и половина, са чиста проба журналистика)? Или пък още тогава са впечатлили Главната и тя ме е запомнила? Защо не? Освен друго в биографията ми имаше подходящи за кандидатурата ми неща - произход плюс солиден куп изрезки от публикации в централната преса. Заслужавах го това място: от една страна, като лични и професионални качества, а от друга, като съдбовна справедливост - не бе честно монетата да пада все на губещата страна. Тъй че, мислех си, навивката за Илийчо Кънев може да е излишна, а помощта му да е плод на мнително въображение. Ако е направил някакъв жест, не би ли ми го подшушнал по-късно? Всекиму е приятно да види искрата на благодарност в очите на онзи, комуто е сторил добро (някои дори казват, че доброто се прави именно заради тая искра, а не толкова за човека). Вече година от назначението ми Илийчо мълчи, а той, доколкото го познавам, не е от анонимните самаряни...

          Но превъплъщението ми в гадателка също не трая особено дълго. В началото друго беше по-важно за мен - като един новак без ничии протекции да впрегна всичките си способности, за да науча всичко, да вникна и в най-незначителните подробности на тази професия, наречена журналистика. Помнех (и едва ли някога ще забравя) разговора ми с Главната. Знаеш ли, че не съм ти го разправяла, маман?

          Всъщност разговор едва ли е най-точната дума - по време на аудиенцията ми в нейния кабинет аз успях да произнеса само няколко думи, повечето от които едносрични. Но нека не изпреварвам хронологията.

          Донка Крупева ме покани да седна, като поръча на секретарката кафе. Докато присядах на крайчеца на тапицирания с изкуствена кожа диван, мъчих се да отгатна възрастта й. Оказа се, че не е лесно. Не зная дали се дължеше на невисоката й стройна фигура или на добре поддържаното лице и къносаните свободно падащи недълги коси, на равно подстригания по младежки бретон, ала тя съвсем нямаше вид на полувековна (което научих впоследствие). В това лице имаше нещо странно, нещо поразително. Тогава не бях в състояните да формулирам какво точно е то, но си мислех, че тя ми напомня на нещо. Едва много по-късно направих асоциацията и разбрах какво се крие зад това Дона Чечилия, с което чух да я наричат под сурдинка  в редакцията. Но както и да е.

          Тя не остана зад грамадното писалище, а се настани на фотьойла до мен. Върху възострата й муцунка бе изписана благоразполагаща и сякаш малко тъжна усмивка, разкриваща ситните й бели зъбки. Ала големите й зелени и винаги отворени като на мим очи с постоянно вдигнати нагоре вежди, оставаха безучастни; чувствах как уж унесеният, едва ли не мечтателен поглед пронизва плътта ми и стига до някаква фиксирана на стената зад гърба ми точка. Като че отсъствах, или в най-добрия случай представлявах въображаем силует. Тези очи почти не мигаха, в разговор тяхното постоянно изражение бе леката почуда: почуда, че те вижда (сякаш току-що са те телепортирали отнякъде), почуда от това, което казваш и въобще почуда, че можеш да говориш. И още: те излъчваха като че ли една особена меланхолия. Тези очи заедно с бавните движения и отсъствието на всякаква жестикулация навяваха смътното усещане за някаква преживяна в миналото трагедия, след която тя бе успяла философски да примири съществуването си с несъвършените и дребнави твари, бъкащи под слънцето... Е, не знам дали всеки остава с подобни алюзии при досега с нея, но с мен беше така. Казано иначе, маман, тя просто е от друго тесто, съвършено различно от моето (нашето с теб). В нея, струва ми се, има нещо аморфно, нещо неуловимо и изплъзващо се - като ония зеленясали подводни камъни: стъпиш ли на тях, пльосваш в бързея.

          Разбира се, всичките тези впечатления, плод повече на интуитивен нюх, отколкото на факти или анализи, успях да формулирам едва по-късно, когато що-годе стъпих на краката си. А при онова първо влизане в кабинета й седях в края с изправен и скован гръб, седях с плътно притиснати колене и поставени отгоре им изпотени студени длани и се мъчех да изглеждам спокойна, опитвах да вникна в думите й, за да мога, в случай че се наложи, да реагирам адекватно (към димящото отпреде ми кафе така и не посегнах); напрягах слух, за да чувам гласа й - говореше тихо, едва доловимо, почти шепнешком, което, според мен, изключваше възможността  думите й да са плод на рутина или да са изречени за отбиване на номера. Напротив - в съчетание с очите й те внушаваха искрена загриженост за каквото и да се говореше.

          Осведоми се за семейството ми: на колко години е и как се казва детето; какво работи мъжът ми, какви са неговите родители; попита за теб, маман (фактът, че не спомена за Райо, говореше, че съвсем внимателно е изчела автобиографията ми). Поинтересува се за жилището ни, след което ненадейно произнесе: "Дръж на семейството си, Марга! Уважавай съпруга си! Моите две дъщери, които, като те гледам, са ти връстнички, не успяха и мисля, че не са щастливи!..." (След време, когато се посближих с фоторепортера Генчо Фотев или Генчо Фотото, както всички му викаха, научих, че едната й дъщеря  била три пъти женена и развеждана все за "партии от голямото добрутро", а другата била посредствена актриса, която "порка яко".) Но тогава аз нищичко не знаех, а тя изглеждаше развълнувана. Известно време ме държа на мълчалив прицел, сетне фокусът й се разми и отново се премести на оная точка зад гърба ми. И сякаш потъна в нещо свое си, обзе ме чувството, че забрави за присъствието ми. Споделените лични неща едновременно ме поласкаха и уплашиха: дали не знае и не намеква нещо за Ник?

          Откъде пък би могла да знае.

          Виждам, че имаш апетитец, но го спри, защото туй е само ордьовърът, маман. Донка Крупева поднесе основното ястие, като внезапно излезе от унеса си с приветливите думи:

          - Ти имаш късмета да почнеш работа в един от най-хубавите отдели! Писмата на читателите, Марга, са фотография на духа на нашето време, те са важно свидетелство за общественото мнение. Аз мисля, че те трябва да се пазят не две години, а завинаги, с времето цената им на документ все повече ще нараства! Подобен непрестанно увеличаващ се архив за съжаление не можем да си позволим, а ни липсва и друго - център за анализ и обобщение на читателските писма. В този център биха се правили изключително важни изводи както за професията ни, така и за цялата ни държава. Тези несъвършенства компенсираме, като спазваме Лениновия принцип, положен още с издаването на "Искра" - поместваме не по-малко от 1/10 от получаваните в редакцията писма. Добрият журналист, Марга, както казва съветският колега Сергей Цукасов в книгата си "Время зрелости" (ти, междувпрочем, сега трябва много да четеш специална литература и да си в крак с новостите в нашата наука и практика), добрият журналист, казва той, трябва да има дарбата на познанието, но и на съпреживяването, трябва да е политически зрял, но и компетентен. Той трябва да има и литературен талант. Бих перефразирала така: литературният талант би имал стойност, ако журналистът е с правилна политическа позиция. Апропо върху тая база се градят всички останали елементи на неговия професионален престиж и едва тогава той трябва да свери часовника си с обикновените читатели. Ние, Марга, сме започнали перестройка във всички аспекти на нашата дейност. Вярвам, ти е известно, че нашата основна цел е да отразяваме вече по новому нашия живот, за да може той да тръгне в нова посока и наистина да стане нов - нов като отношение към труда, към собствеността, към отношенията между всички нас в обществото и не на последно място ново трябва да е и отношението ни към семейството.

          Тук тя ме изгледа пронизващо и аз, грешницата, изведнъж премалях, в периферното ми зрение всичко заплува.

          - Помня - продължи тя - на симпозиума на СБЖ през 77-ма година, посветен на журналистиката и начина на живот в нашия лагер, незабравимата Людмила каза, че масмедиите са основен канал за разпространение на ценности, нещо повече - че те са създатели на духовни ценности. Не е зле да запомниш това. Добрият журналист, Марга, трябва да е максимално обективен - черните краски не бива да се сгъстяват, нито пък хвалебствията да се пресилват; той, добрият журналист, не може да допуска менторски тон с читателя, журналистическото творчество, а и всяко творчество, не може да има друг обект освен човека, освен грижата за човека. Забележи -  реалната аудитория на бъдещите ти писания ще е милион и половина души, Марга! За малка България това е много. Трябва да знаеш, че в нашата професия съществуват няколко "не"-та: некомпетентност - не, дилетантщина - не, посредственост - не, халтура - не. Запомни ги. Инак, Марга, читателят няма да ти има доверие, вестникът, разбира се - също. Нужен е талант, а вътрешният закон на таланта е самодвижение - т. е. саморазвитие, динамика, винаги в крак с новото, никакво уяждане, никакво самодоволство. Разбираш ли?

          Аз кимнах, опитах да преглътна, а устата ми бе суха. Стараех се да запомням, съзнавах, че тя говори верни неща, които ще ми бъдат полезни занапред, ала кой знае защо усещах, че вместо да се обогатявам, аз почнах с всяка нейна дума да се смалявам и самочувствието, доколкото го имах, взе да се топи като бучка лед на котлон. Защо?! Не бях подготвена, но за какво? Да науча азбучни истини за "занаята"? Нелепа, шантава работа...

          - Нашият екип набляга на интензивния фактор - продължи все така загрижено тя. - Количеството не е никаква гаранция за ефективност. Първият има един израз, който сякаш е казан за случая. Той казва: "Цялата им пара отива за свирката, а не за движението на локомотива". Надявам се, че разбираш.

          Отново кимнах усърдно.

          - Духът на доволството няма почва в редакцията. Но аз отлично знам, че има още какво да се желае в нашата дейност. Сензацията например. Моето отношение към сензацията е по-особено. Много  колеги бягат от нея като дявол от тамян, смятат я аксесоар на жълтата преса. Но те по този начин слагат знак на равенство между евтината сензация и стремежа за разчупване на шаблона. През 66-та година (едва ли си спомняш, била си още малка) лавина затрупа скиори при Мальовица. Колеги от вестник "Поглед" подготвиха интересна публикация, но бюрократите й лепнаха етикет "сензация" и тя не видя бял свят. Не бива да е така. Ако куче ухапе човек, е нормално, но случката "куче, ухапано от човек" вече представлява интерес за нашего брата. Истината може да е сензационна, без това да е в ущърб на стойността й. Стига тая истина да не е облепена с измислици. (Ярък пример за сензация в негативния смисъл впрочем е "Случаят Антонов".) Проблемите не само не бива да се премълчават, но напротив - корените им трябва да се осветляват. И засекретяването пречи. Има известно престараване при засекретяването на определена информация, включително и по въпроси на нашата политика. Западните колеги са принудени да гадаят за живота ни тук, да търсят чужди източници. Мисля, че трябва да сме благодарни за поврата на Горбачов, Марга. Ти си млад човек и би трябвало да си отворена към новото. Дано, защото закостенялостта не е само атрибут на възрастните. Аз лично познавам няколко подобни млади динозаври и макар да ги разбирам, защото инерцията от миналото е твърде голяма, мисля, че не на тях е бъдещето. Съдбоносният поврат (някои още не го осъзнават) стана на пресконференцията в Париж заедно с Митеран. Забележи - на пресконференция, ако това ти говори нещо. Пробив, слава богу, е направен и у нас - на Софийското съвещание на държавите от Варшавския договор през октомври 85-та, пробив, направен чрез един брифинг. На брифинг, нали? Но както и да е. Винаги съм смятала, че щом като правдата е на наша страна, нямаме основание да премълчаваме, да изчакваме. Практиката на пасуване не издържа проверката на времето. Длъжни сме да бягаме от завладялата ни инфлация на теми, от професионалния ни арсенал изчезнаха някои добри жанрови форми - социалния портрет, командировка или интервю по повод писмо, репортерът сменя професията си, диалога журналист - специалист и др. Фоторепортажът не се използва достатъчно, нашият фотограф Фотев също го подценява, преобладава етюдната фотография, липсват събитията, образните новини. Не ти ли се струва, че нетърпимостта ни към критиката, към градивната критика е всеобща слабост? Отнася се за Генчо Фотев. Отнася се и за някои... стопански и административни ръководители, които я приемат като предвестник за кадрови промени. Не се страхувам да го кажа. Но това е друга тема. Успехът на вестника, Марга, до голяма степен зависи от критичността му. Критичността определя неговия дух. Но за да можеш, за да знаеш кое, кого и как да критикуваш, трябва, както споменах, да си компетентен. Нота бене - 9% от нашите публикации са критични! Правят се проверки, понякога и повторни проверки, защото журналистиката откликва на обществените интереси, тя формира обществените интереси, формира нови интереси, нови потребности, априори тя е една от водещите системи на общественото съзнание. Днес, когато сме отворили херметизираната стая на застоя, когато ни лъхва тежкият дъх на непроветрено, ние, журналистите, трябва да сме особено осторожни, защото именно ние трябва да сме първите, които да помогнем тази стая да бъде почистена и дезинфекцирана, за да се настани в нея новото. Разбира се, това нито ще е лесно, нито ще е бързо, нито ще е безболезнено. Но кой, мислиш, разпали искрата на новото с безалтернативната кауза на перестройката в Съветския съюз? Масмедиите. Но дори да предположим, че мисията на средствата за информация се изчерпва с поддържането на тая искра, нашето съществуване е оправдано. Ти си млада, интелигентна и, надявам се, разбираш, че нашата мисия съвсем не се изчерпва с това. Мен ме безпокои нещо друго - имам усещането, че някои колеги не правят разлика между хуманизиране и либерализиране на журналистиката. На нас сега се гледа като важно звено в политическата система на нашето общество. Ти, за съжаление, не си партиен член и може би не разбираш (не си и длъжна) за какво ти говоря, но по този въпрос ще побеседваме друг път специално. Все пак си длъжна да знаеш, че днес на Запад се наблюдава социален песимизъм по отношение на форми като "общество на изобилието", "благоденствието" и т. н.  В речта си пред английския парламент през 82-ра година Рейгън обяви т. нар. "световен поход за демокрация", за който се писа немалко, включително и ние, естествено. Според някои колеги, по същество това е призив за кръстоносен поход срещу нас, в "Отечествен фронт", примерно, писаха, че шумно прокламираните кампании за защита правата на човека не са нищо друго освен  външен израз на стратегическата цел да се ерозира вярата на хората в нашата система, нравствените категории да се извеждат като надкласови. Ако не греша в перефразата. Но според други, неофициално, това е протегната ръка към реформите на Миша Горбачов, при все че последният е длъжен да не го признава, но, продължават те, ако искаме да еволюираме, ако искаме да се развиваме и да се измъкнем от застоя, трябва да адмирираме именно тези тенденции. Марга, какво е твоето мнение по този въпрос? Сега ти си длъжна да го имаш. Е?        

          - Аз... мисля, че... - прошепнах и се прокашлях, гласът ми беше изчезнал. Бе впила в мен очи като куки и думите бягаха, като че трябваше да ги кажа неподготвена на чужд език пред комисия. - Мисля, че Рейгън... че неговата тактика е... уловка на световния капитализъм срещу нас и... Това е. Но... но вие добре се изразихте - може би наистина трябва да се дезинфекцира... нашата стая.

          Тук Донка Крупева ме изгледа, струва ми се, с една дяволита усмивка и едва чуто промърмори, накланяйки глава:

          - Ти ще се окажеш една хитруша!

          Ако това по линия на ХЕИ го плеснах, за да й се хареса (всеки обича да го цитираш), откъде накъде ще подозира, че нямам мнение? Е, политиката не е сред заниманията, над които най се прехласвам (каква ли политика има у нас?), но това съвсем не значи, че не съм наясно с основните явления на съвремието ни. Всеки трябва да е наясно кой е векът и денят на световъртежа ни около Слънцето, така ли е, маман? Ти поне ме познаваш...

          След това "хитруша" Крупева изведнъж се промени. Гласът й стана гърлен, неравен, на места фалцетен; понадигна се, очаквах всеки момент да рипне и да застане зад писалището, където да й поникне брада като на Фидел Кастро. Жестикулираше досущ като него. Бюрокрацията и старото мислене нямало да сложат оръжие доброволно, тяхната съпротива щяла да е упорита, не били изключени и жертви, "но революция без жертви няма, а преустройството не е нищо друго освен безкръвна революция". "Ще е тежко, но както в Съветския съюз, така и тук журналистиката е в авангарда на преустройството, тя първа влезе в боя..." Ретроградните сили, макар и обречени, били твърде силни... И т. н. и т. н. Георги Димитров на Лайпцигския процес ряпа да яде. До болка познатите неща, които слушах и с които инак бях съгласна, кой знае защо ме караха да се чувствам гузна. Сигурно така се чувства изкушеният да открадне за сефте, който по-скоро би предпочел да се гръмне, отколкото да бъде хванат и разобличен...

          Аз бях хваната и разобличена. Бях пипната с нечистоплътните си мераци да съм журналист в централен вестник, при все че от километри е личала отявлената ми непригодност и моята почти успяла наглост бе сгащена на местопрестъплението...

          Донка Крупева обаче не позволи отчаянието да ме обземе (дали не ми е било изписано и дали не отгатваше какво става с мен?), гласът й омекна и като приключи с особеностите на "репрезентативната анкета" и направи няколко обобщения за науката и практиката на "епистоларния документализъм", кибернетичния принцип за списване на вестника, кодирането със символи, без всякакъв преход отбеляза:

          - Ти, освен че не си комунист, си и без журналистическо образование и ние го знаем. Но последният факт не бива да те безпокои - и в нашата редакция ра

Уличница II (Пламен Трайков)

                              

 

          IV.

 

          Понякога се улавям да нося едно коварничко въпросче, чийто отговор упорито отбягвам. Дори интуицията ми в случая е безсилна. Не съм сигурна обаче дали човек може да играе на криеница със себе си цяла година (колкото вече направих в редакцията) и дали въобще подобна жмичка би ми била от полза. Още повече, че отговорът не налага да вземам позиция "за" или "срещу" някого, той засяга лично мен, тъй че истината, дори да ми създаде известен дискомфорт, е за предпочитане. Лошото е, че не съм стигнала до отговор, а просто дочаках изкристализирането на питанката: "Това тук и сега, то ли е недостижимият елит - осъществената ми мечта, реализираната цел?" Струва ти се реторичен, нали? Зная какво би ми отговорила - всяка постигната цел губи своето значение. Да, ама не, маман. Причината да нямам отговор навярно се крие в погрешната ми формулировка - сами по себе си понятия като "елит", "отбрана среда" и прочее са нееднозначни, до известна степен абстрактни, което почти обезсмисля проблема. Оглеждайки колегите си човек по човек, виждам, че не греша. Примерно Донка Крупева. Плашеше ме в началото, хипнотизираше ме, бях готова на всичко, за да спечеля одобрението й. Скоро след оня, първия разговор, тя ме намери сама в стаята и уж между другото, тихо, с нейния пронизващ поглед заяви, че "без хора предани, без хора, на които да разчита, никой ръководител  - главен редактор или шеф на коминочистачи - не би постигнал и най-скромен успех". Идеше ми да й обещая: О, ще ви бъда напълно предана, нима се съмнявате?! И наистина - можех ли и да помисля за непослушание, когато още не бях назначена на постоянно място? Но и след утвърждаването ми (дай боже да е по-скоро) не бих си позволила да й противореча, да се заплитам в интриги - просто не съм в категорията й, следователно - всяка жаба в гьола си. Ала нещо ми подсказваше да стоя далеч от нея, боях се моето отношение да не е обикновена женска антипатия, което тя рано или късно щеше да усети. Но нейният жест почти стопи дистанцията помежду ни; като ме направи своя студентка, тя доказа, че държи на думата си. Просто не можех да повярвам! Респектът пред нея отстъпи значително пред уважението. И не за това, че е член на Управителния съвет на Съюза на журналистите, че е доцент във Факултета по журналистика, че е и зам.-председател на МОЖ; не и за това, че е автор на две публицистични книги. Ами тя се е вглеждала в мене, маман, следяла е стъпките ми и си е правила заключения за качествата ми, била е доблестна да не затвори очите си, да не изкриви душата си! Била е безпристрастна. Което не е малко. Хареса ми и начина, по който го призна (даже си мисля, че именно намерената от нея форма спечели плахите ми симпатии): "Имаш ли тетрадки с карирани листи? - попита ме с двусмислена усмивка и след недоумението ми добави: - Ами като сме гарги, да сме рошави, лично аз ще те изпитвам!" И ми обясни подробностите от предстоящото ми следване. Ликувах, идеше ми да изпищя от радост - копнежното ДА на моето бъдеще най-сетне бе произнесено! Новото ми студентство означаваше точно това. Страх или уважение - има известна разлика, нали? И си рекох, че може да е била права с първоначалното си недоверие към мен, все пак не може Сульо или Пульо от Горно нанадолнище да се изтърси тук и да каже "ето ме, хайде"! Е, не мисли', че вече се смятам ненадмината или че всичко в редакцията ми е ясно. Съвсем не. Скоро станах свидетел на един кратък, пантомимен етюд, който събуди оня почти реторичен въпрос. Слизах по стълбите, тръгвах си. Винаги гледам в краката си по тия стълби, част от металните пръти, придържащи червената пътека, са откачени, веднъж се подхлъзнах и едва не паднах. Та слизайки, нещо проблесна отпреде ми. Докато машинално и в движение се взирах да видя какво е (оказа се монета, от белите), долових зад себе си стъпки. Не знам дали иначе бих се навела, ала при тези стъпки я подминах. Изведнъж монетата се търкули иззад мен, набирайки скорост надолу. Явно бе ритната. Стъпките заситниха и каква бе изненадата ми, когато край мен се стрелна не друг, а самата Донка Крупева! С неприсъща за възрастта си пъргавина, тя настигна монетата и я настъпи - сякаш котка връз мишка бе скочила! Сетне, възвърнала леността си, бавно се наведе, вдигна я, погледна към мен и, отворила шепа, произнесе с добре познатата ми тъга: "Мой късмет е!" Едва при тоя етюд, маман, направих истинска връзка между нея и прозвището й в редакцията - Дона Чечилия. "Сигурно си виждала Леонардо да Винчи - ми бе казал Генчо Фотев. - Дамата с хермелина, портрета на Чечилия Галерани!..."

          Някога ще се науча да не се учудвам, но все още съм ученичка. При един също скорошен случай пак се удивих от Донка Крупева. Публична тайна в редакцията е, че тандемът Крупева - Кънев не храни особени симпатии към Царина Гогова - Бръшлянска и то до такава степен, че понякога е зле прикрито. (Били сме свидетели с Кънев на Крупевия сарказъм: "Горкият Вельо! Знам, че не може да я понася, както е добре известно, че никак не е прилежен в отбраната си от женското обкръжение!") Та един ден, пристигайки в редакцията, видях от кабинета на Главната да излизат въпросният Вельо Бръшлянски, Илийчо Кънев, Царина Гогова тире Бръшлянска. И Донка Крупева, разбира се. Всички до един бяха усмихнати, а Главната изглеждаше така оживена, че винаги отворените й като на мим очи сега бяха присвити, без никаква следа от меланхолия. Чух я да казва: "...бях го решила предварително. Ще имаме отлични материали. А и Царя има лични, впрочем ваши семейни познати във Франкфурт, нали? Всичко се прави с лични контакти. Така ли е, другарю Кънев?" Видях непохватното Илийчово кимане и дружелюбно-снизходителното Царинино изражение, след което влязох в стаята. Сетне до края на работното време Бръшлянска и Кънев бяха всеки по своему тихи, цареше едва ли не творческа атмосфера (навярно е витаела и в кабинета на Главната?). Може би доводът, че освен модерен писател, Вельо Бръшлянски е и свестен човек (както се говореше), отчасти оневиняваше Донка Крупева - не е правило отношението към членовете на едно семейство да е еднакво, нали? Ала въпреки жеста й към мен и новия начин, по който я възприемах, неуловимостта й оставаше; с кожата си чувствах двоякостта й. От една страна, пращайки ме да уча, тя доказа, че признава заложбите и перспективите ми, от друга - продължавам да усещам как непрестанно ме подценява! Подценява ме и Царина. Може би неволно, подвеждайки ги с държанието си, сама предизвиквам подобно отношение към себе си? Навярно създавам впечатление на човек, възприемащ нещата еднозначно, моно, в мащаб 1:1? Вероятно защото не мога докрай да избистря отношението си към тях, аз напълно съзнателно се държа простодушно, без двусмислици, остроумничене и пр. След ония мои изживявания преди да дойда във вестника, чувството ми за хумор не е вече студентското, макар да не е закърняло напълно (позволявам си шеги единствено пред Генчо Фотото и донякъде пред Илийчо). Но с какво ме смущават тези две взаимноненавиждащи се жени? Впрочем историята е пълна със случаи на претърпени поражения, вследствие на недалновидно подценяване - за тяхна сметка си е.

          Освен пред Илийчо Кънев и Генчо Фотев (Юлий Монев също ми е мътен), човешки се чувствам и пред Бояна Михнева-Виячка от литературния отдел. Въпреки тирето. Тя е извънбрачна дъщеря на светило в литературната критика (вече покойник); следва неговия професионален път, възпитаник е на Хумболтовия университет, кандидат на науките, хонорован преподавател в Софийския университет. Царинината жлъч не пощади и нея: не било особено трудно да се напредва по асфалтираната от татенцето магистрала! Не е ли по-лесно с живо татенце или мастит съпруг? - ми се дощя да я попитам. И не е ли по-важно (с татенце или без) да запазиш човешките си обноски и с тези, от които не зависиш? А Бояна ги е запазила. В началото се чудех на нейното благоразположение и естественост, неприсъщи на тези с тиретата. Питах се дали да не го отдам на някакъв комплекс (ниска и трътлеста - антипод на ББ, примерно), но се оказа, че самочувствие не й липсва, както като интелектуалка, така и като жена. (Едва не паднах от коня, маман, когато научих за нея и Илийчо Кънев!) На коктейлите, давани чат-пат от Донка Крупева в криптата, все гледах да съм до нея; с нея можеш да поговориш за книги (направила съм списък с препоръчани заглавия, време за четене вече няма, но гледам да прелистя поне нашумялото, за което се говори) и за най-незначителни неща от бита. Но има и нещо странно - при цялата й добронамереност, не долавях ответните флуиди на симпатия, които заедно с моите биха ни сприятелили. Накрая стигнах до заключението, че тя не е от дистанцираните - с маска или ледена стена, но не е и техен антипод; изглежда умее да е приятна на всички. Постигнала ли го е или си е такава? Светска дама! Та на коктейлите бъбря основно с нея, докато не довтаса Кънев; Тогава се присламчвам към Генчо Фотев, според когото връзката между Бояна и Илийчо била проста - тя, твърде отдавна разведена (живеела с петнайсетгодишния си син), имала нужда от мъж, защото друго Молеца едва ли можел да й предложи (единственото Генчово название за Кънев бе "Молеца"); на Молеца пък, макар да бил селяндур (не селянин, а селяндур!), му се повдигало от жена му ("ултраселяндурка") и черпел от любовницата си "фина душевна субстанция", липсваща у "оня дзвер"; сделката била "бартерна". Нямам склонността да ровя в хорските кошове за пране, ала надавам ухо на тая история, подтиквана лично от благоверната съпруга на шефа ми - мила майчице, тя го ревнува от мен! Не да паднеш, а направо да умреш от смях. Още при първата ни среща в редакцията тя не ме одобри - веднага го почувствах. Нищичко не знам за семейната им сага, ала по всичко изглежда, че тя ме смята за потенциална и твърде опасна съперница, чиято главна амбиция е да отнема съкровището й! Пази, боже! Опасенията ми се потвърдиха, когато тя начена серия от проверки, целящи да ни хване в крачка - мен и безценния й. Понякога нахълтваше в стаята без почукване и когато с него се окажехме сами, тя, по всичко личеше, страшно се изненадваше, че не ни сварва едва ли не "на калъп". С извинение. Лицето й обаче издаваше увереноост, че или сме били, или е предстояло, но тя, благодарение на своята прозорливост, го е осуетила. Най-често проверките биваха телефонни - ако се случеше половинката й да е излязла, бързаше да се информира дали и аз не липсвам. Нещастница - подведена вероятно от външността ми, бе попаднала на лъжлива следа (и аз не съм ББ, ала в сравнение с БВ съм). Самата Илийчовица, както я наричаше Генчо, е кръглолика, с пищни форми, без да е дебела; по-скоро е яка, за подобни жени обикновено казват "бяла-червена, пращяща от здраве". Самият Илийчо Кънев, ако се не лъжа, отлично разбираше цялата гротескност на ситуацията и изглеждаше видимо доволен, нещо повече - той, струва ми се, бе заинтересован от нея. Общо взето параноичният синдром на другарката Кънева ме забавляваше, той бе повод сегиз-тогиз да се посмеем с Генчо Фотев от сърце.

          Последният коктейл на Донка Крупева, за разлика от многото други, имаше конкретен повод, и то не какъв да е. Тя отпразнува своя полувековен юбилей. Имахме информация за отбелязването му веднъж в нейния роден град (на тържеството присъствал председателят и едва ли не целият управителен съвет на журналистите, видни местни партийни и административни другари) и веднъж в София. В криптата (кой знае защо всички в редакцията наричаха крипта превърнатото в кафе-клуб мазе) в чест на юбилярката Генчо бе уредил фотоизложба, пресъздаваща вълнуващи мигове от тържеството в родния й град. Естествено, във фокуса на повечето фотографии бе тя, но покрай нея можеше да се види и целият, удостоил я с вниманието си, висш антураж.

          Някои схванаха, други - не, във всеки случай Донка Крупева не загря. Макар и не веднага, аз все пак я уподобих, може би защото вече знаех прозвището й. Доста се взирах и изведнъж от човек, натискащ копчето на фотоапарата, Генчо Фотев се превърна за мен в творец.  Защото акцентът в по-голямата част от снимките бе паднал върху Дамата с хермелина! Тези фотографии не бяха обикновени снимки! Макар и лаик, бях удивена от тази изложба. Та същият този Генчо, снизходително фамилиарно наричан от някои Фотото (Веднъж Илийчо Кънев най-дебелашки се бе ухилил срещу него: А бе, Генчо, това Фотев от "фото" ли произлиза? Ту-ту! Брей-й!) се оказа носител на званието FIAP, сиреч Артист на международната федерация по фотоизкуствата! Оказа се член и на Художествения съвет към Клуба на фотодейците - професионал, експериментиращ в авангардната фотография. Веднъж Юлий Монев каза за него: "Търсенията му са отвъд конкретната реалност, той се вглежда с творбите си в подсъзнателното, неговият поглед в "аза" е психоаналитичен. На пръв поглед деформираните човешки лица в някои от работите му имат чисто метафоричен смисъл. Не е особено продуктивен, защото смята, че възможностите на класическата фотография са изчерпани и защото неговият творчески метод не е от действителността към личността, а обратно. Той всъщност прави вътрешни снимки." Това Юлий Монев го каза уж на мен, но така, че да чуят всички, включително и Донка Крупева. Както впоследствие разбрах, Юлий Монев бе солидарен с Генчо Фотев, който с редица свои публикации отдавна се борел за въвеждането в цялата ни периодика на длъжността билдредактор, която съществувала в Европа и която щяла да издигне като цяло равнището на фотопублицистиката, подценявана и до ден днешен у нас... (Веднъж по повод длъжността билдредактор Царина жлъчно била подметнала пред Юлий, че на Генчо по би му подхождала длъжността "папарак - завеждащ светската хроника"...)

          Но думата ми беше за фотоизложбата, наредена в чест на юбилея. Впрочем, маман, героят на тези фотографии не бе Донка Крупева, не бе и Дамата с хермелина, това бе самият хермелин - една чистокръвна сибирска белка! Недоумявам как го беше постигнал, но изкусно насочваният обектив бе уловил серия невероятни ракурси: белката усмихната, белката, разкриваща хищни ситни зъбки, белката съсредоточена като пред скок, белката, доволна от събеседника, белката, бързо съобразяваща някакви променящи се обстоятелства, белката след улов - сита, доволна; самоуверената белка, излъчваща заплаха и т. н. На някои кадри лицето на белката бе изопнато и неодухотворено - същинско отражение в огледало. Но всичко това не се поддава на преразказ - не е доказване на теорема, то е внушение, то трябва да се види и почувства...

          Като разгледа внимателно всички снимки, Юлий Монев публично поздрави Генчо и дълго друса ръката му, като че юбилярът бе той; словесното одобрение бе съпроводено и с друго - с многозначителен блясък в очите. Малцина разчетоха този блясък.

          Между тях бях и аз.

          На този коктейл шефката бе с приповдигнато настроение и понеже по понятни причини бе център на внимание, оживено разправяше забавни истории от задграничните си командировки. Слабостта да е в центъра на окръжността, да й се възхищават, не й бе чужда - бяхме я слушали неведнъж, предимно на традиционните петъчни коктейли в криптата, правени с и без повод. Освен пикантните, пестеливо поднесени великосветски новини, случвало се беше да вметне и някоя незначителна на пръв поглед случка - разговор или обменено мнение с влиятелни хора, между които няколко членове на ЦК и един-двама - на Политбюро. Скоро очаквай да чуеш подробности от обяда й с другаря Тодор Живков - беше се усмихнал Генчо.

          Не знам дали не бе забравила, че ни е известно, но на юбилейното тържество тя повтори версията за някогашната си близост с Веселин Ханчев. Напомни и друга позната нам история - как навремето често срещала на площад "Славейков" Симеон Радев: колко достолепна фигура имал, но, потънал в забвение, всички го подминавали, защото никой не подозирал, че това е самият той, знаменитият автор на "Строителите..."; веднъж го спряла, заговорила го, пили чай в "Колумбия", получила се невероятно интересна беседа... "Чиста белетристика - бе заключил сетне Юлий Монев. - Ако това е било, отдавна да го е публикувала. Нищо чудно и да го стори, както са казвали в древния Рим, няма да е истина, но ще звучи добре. И вече е направила първата стъпка - нарича го с умалителното Симон, както са се обръщали към него небезизвестният Клодел и Бистра Винарова..."

          Странен дует са Юлий и Генчо - като че опозиция на всичко и всички. Може би единствено аз не бях на прицела им, но мисля, че ако имаше защо, не биха ми цепили басма. Макар и благосклонен към мен, Юлий Монев не е скъсил дистанцията и е все така въздържан. Та той нямаше респект и чинопочитание към Главната, та мене ли би щадил! Бях шокирана, когато научих, че открито не се съобразява със заповедта на Крупева да не се паркира на улицата пред редакцията; изглежда, че тя се бе примирила с този "опак" човек. Ала понякога си мислех, че той преиграва, че дори издребнява, което в определени моменти, по моему, донякъде накърняваше ореола му, но после си казвах, че всъщност аз не го познавам достатъчно добре, за да обобщавам. В началото бях безсилна да вникна в отношението му към Мирко, когото под влияние на Генчо и аз занаричах Общественика (бе активен член на профкомитета). Юлий получаваше едва ли не ортикарии, като го видеше да влиза в стаята за членски внос. Бях смаяна от факта, че Юлий не членува в профсъюзите, наричаше ги квазипрофсъюзи; на заплахата на Общественика, че нямало да му дадат карта за море, буквално се бил сринал от стола, залят от изкуствен смях. Една скоба: Мирко Общественика е невероятно красив мъж, сякаш оживяло произведение на Фидий. И като всяка глупачка, маман, известно време се смущавах от него, струваше ми се, че каквито и да бяха думите и поведението ми, те неминуемо ще са бледи и смешни пред самото съвършенство. Това не бе падалка по него, вероятно бе някаква диващина и простотия, която продължи до деня, в който през обедната почивка не го заварих да яде чесън върху бюрото си. Случаят с чесъна неочаквано стана претекст на следния ден Юлий Монев да реагира необичайно при влизането на Мирко в стаята - отвори широко прозореца и като стискаше с пръсти ноздри, заяви: Пневмонията е за предпочитане пред чесъна! Мирко се бе вкаменил: Ама аз при другарката Бръшлянска за мероприятието..., тя като партиен секретар... Не! - отсече Юлий Монев в позата на император. - Обществената самодейност вън и след работно време! Ситуацията трябва да бе смешна, но Царина и Илийчо също зяпнаха в почуда, а аз, кой знае защо и се натъжих, съжалих за разгласената от мен чеснова история. Впрочем, споделих я единствено с Генчо, който използва повода да ме осветли за "двете любови": между Юлий Монев и Общественика от една страна (последният бил "ухо" и ако някое издателство имало поредица "Доноси", той, с неговите Събрани съчинения, сам можел да попълни петилетния им план) и между Царина Гогова - Бръшлянска и Общественика от друга. Във втория случай, както обясни Генчо, кавички не трябвало да има, при все че чувства, макар и едностранни, имало - от Мирко към Царина, която не се ласкаела, а го приемала за нещо едва ли не полагащо й се. Ключът бил съвсем прост: "Тоя хубавец има нюх на плъх, предусеща безпогрешно неминуемата кариера на колежката ти и й се слага. И тя наистина ще успее, помни ми думата. Един немного далечен ден тя ще ти е шеф, а не Молеца, тъй че си опичай акъла и следвай примера му - подсмихна ми се. - Гаранциите са налице: първо лежи в един креват с наш виден другар и второ, амбициозна е до маниакалност; от мама съм го чул: Срещу амбициозна жена и дъжд не се върви, най-разумно е да се скриеш. Освен като те плюят да се правиш, че дъжд вали - така ще оцелееш, но ще си все мокра, пък и вътрешно ще подгизнеш... И знаеш ли с кое тя не може да се примири? Няма да повярваш! Че е в сянката на мъжа си! Тя е бледо копие на Зелда Фицджералд - ревнува българския Скот от писането! Нейната книжка с разказчета, ако бе написана от Филанкишиев, никога нямаше да види бял свят, но понеже е интелигентна, това не може да й се отрече, и знае, че губи съревнованието с него, вече е тръгнала по по-реален компенсаторен път - административната кариера. Скоро ще замине като спецпратеник за Франкфурт за панаира на книгата. Тя ще замине, какво от туй, че Бояна Михнева е завършила в Берлин и знае езика като матерен... Абе мани, един ден май ще редя изложба за нея..."

          Като казвам, че са странен дует, маман, имам предвид и друго: Юлий и Генчо като че ли са единствените в редакцията, които, подобно на Ник, плащат дан на модата "съветска преса и перестройка". Край големия трикрак пепелник в коридора се говори от тях само за Сталин, Горбачов, Берия, Ежов, Брежнев, а също и за Сахаров, Манделщам, Дудинцев, Растропович, Хармс и други, не помня имената им. Пуша, слушам ги мълчаливо, след което влизам в стаята си, оставяйки ги потопени в тази неизчерпаема за тях тема. Веднъж зърнах на бюрото на Юлий Монев няколко броя "Огонек" и "Московские новости"; може би в резултат на многобройните им разговори у мен се пробуди любопитство, бях сама и отгърнах да видя какво аджеба чак толкоз има вътре. Улисана, не усетих кога в стаята бе влязал Юлий, трепнах  като уловена на местопрестъплението, а той се усмихна: Вземи ги, вече съм ги чел. И така, за да не изглеждам профан, станах сноб по принуда, като прелиствах всеки следващ брой, който той ми предлагаше...

          Доколко, маман, Юлий Монев е задълбал в тази проблематика, свидетелства и едно мое любопитно откритие за него, ще ти го реюмирам кратко, защото то ми светна за някои детайли на професионализма. Когато един ден се поинтересувах дали не е излязъл новият брой на "Огонек", той ми подаде свитък машинописни листи, по неговите думи - откъс от историята на съветската журналистика. Оказа се негово изследване, бе направил анализ на Хрушчовия и постхрушчовия период през призмата на сп. "Новий мир" с главен редактор поета Ал. Твардовски. Въобще не знаех, че изданието е било единственото останало опозиционно списание след падането на Хрушчов (не предполагах, че думата "опозиция" въобще се вързва със СССР!), че е единственото, устоявало родилите се демократични тенденции. Според Юлий, след падането на Хрушчов демократичната интелигенция е била принудена да замлъкне, макар че пресата успешно симулирала някаква псевдокритичност. Навремето Херцен, заставайки на страната на въстаналите поляци, според Юлий, е спасил честта на руската демокрация; същото е сторил и Твардовски с "Новий мир" при съвършено различни исторически обстоятелсва и навярно именно неговата позиция е била пропуснатият, уви, правилен път... Накрая заключаваше, че въпреки поражението, явлението "Твардовски" с "Новий мир" е славна страница в историята на журналистиката...

          Юлиевите анализи в тази статия ме поразиха, маман. Покрай другото той се докосваше и до някои днешни аспекти в проявленията на обществото ни и в частност - на интелигенцията: съвест, конформизъм, гражданска позиция... Когато му го върнах, видях въпросителния му поглед. "Като "Фашизмът" на Желев - рекох. - Говори се за там, а се подразбира за тук. Къде ще го печаташ?" В отговор той се усмихна многозначително. А на теб ще призная и друго, маман - не съм чела "Фашизмът", впечатленията ми са от дочути откъслечни коментари - къде да го намеря, като е иззет?

          Но да се върна към Генчовите прогнози относно Царина - той изглежда не грешеше и поглеждайки я в тази нова светлина, тя ми ставаше все по-несимпатична. За съжаление и досега допускам прастарата грешка да меря всичко по себе си. Знаех, че е грубиянка, но не допусках степента. Замръзнах, изгубих дар слово, когато оня ден, след разговора с теб, тя настръхнала заяви, че служебният телефон не бил за лични разговори. "По отношението към държавната собственост - изсъска Царина - може да се съди и за отношението на всеки един към професионалните му обязаности!" Преглътнах обидата, противното би означавало обявяване на война, чийто изход, както се сещаш, е овакантяване на мястото ми. Днес кой не завлича държавата (свекърва ми се чуди как държавата не фалира щом консумацията надхвърля производството) и сама разбирам, че бележката й по принцип е основателна, но, първо, мога ли да издържа да не те чуя поне веднъж седмично? И второ, начинът, по който ме закова, говори за пълното й неуважение и неприкривано презрение към мен. Ако не съм съгласна с някого, когото уважавам, аз ще намеря тактичната форма деликатно да изразя различието си с него, а не джас-прас по каруцарски... Не й е за сефте - в първите седмици, когато все още се допитвах за някои неща, тя изведнъж ме сръфа като бясно куче: "Това е елементарен и глупав въпрос!" Гледах я стъписана и не можех да повярвам! Може би се е родила с диплома? Илийчо Кънев ми смигна от бюрото си, сиреч - хич да не ти пука! Но била съм свидетел как пред когото трябва тя е неузнаваемо мила, деликатна, човечна... Хамелеон. Наскоро на едно открито партийно събрание тя, в качеството си на партиен секретар, чете някакъв скучен бюлетин и, необяснимо защо, сияеше в отлично настроение (навярно се е любувала на дикцията си, или тоя ден се смяташе неотразима в новите си одежди - шарен пуловер, допълнително подчертаващ внушителните й любеници и кадифени джинси, смаляващи задника й, който без друго е колкото юмрук?), но така или иначе самодоволната й физиономия ми даде куража да подновя пред нея въпроса с моето кандидатпартийно членство (припомних й, че молбата и документите ми от няколко години стоят в районния комитет на старата ми служба, че напускането ми е предотвратило моя предстоящ прием). Отговорът й бе светкавичен: "Как си ги представяш тия работи като си с временен договор? Днеска си тук, утре те няма!" Намразих я, маман. И си казах: Боже, дали не изглеждам в очите на Коста (или на някой друг) подобно студено и амбициозно чудовище? Ще се гръмна, ако е така. Не, мисля, че като тая не съм срещала. Уникум. Наричат Илийчо недодялан селяндур, елементарен любовник, парвеню и прочее (това Молеца произхождало от миришещите му на нафталин всяка зима връхни дрехи); може всякакъв да е, но като Царина не е! Добре, че той, а не тя е шеф на отдела! Понякога бюлетинът, с който той отново ме натовари, ми натежава, но като се сетя за Царина, ми изглежда бял кахър. Не съм длъжна да правя бюлетина (още по-малко безвъзмездно), но мога ли да му откажа? Виждам го колко е доволен, пък и сякаш свикна и сигурно е решил, че вече съм го приела за свое задължение... Така или иначе с мъже наистина се работи по-лесно...

          Но аз комай се отплеснах, а възнамерявах да ти разправя за приключилата ми командировка, защото се вълнувам и имам усещането, маман, че тя е първото голямо нещо, с което се залавям, че тя е водоразделът, след който на твоята дъщеря повече няма да гледат като на приходяща, временно запълваща някаква дупка заместничка! (До връщането на титулярката има още три години, а веднъж-дваж се улавям да изстивам при мисълта за нея, сякаш времето е изтекло и тя се връща идната седмица, а аз още не съм се наложила в редакцията!) Приех случая с младия ветеринар неохотно, рекох, че ме пращат за зелен хайвер. Подведе ме и писмото на доктор Кольо Конев (почти ветеринарна фамилия!) Реших, че се отнася за изтърканата от пресата и от частни разговори практика на опорочаване на конкурсите, че става дума за до болка познатата ми прозирна схема "можещите, кадърните и ерудираните смайват комисията, а междувременно някакво чистичко и ухаещо на парфюм синче или нещо от сорта, вече е заело топлото местенце". И какво, ако този Конев е един от изпортените? Комисията му е намекнала: "Трай, Конев, за зелена трева!", а той, вместо да подвие опашка, тръгнал да дири правда и от кого? От арменския поп (в случая - моя милост). Иди, че му помогни, като няма нищо черно на бяло, нищо уличаващо, за което да се заловиш; иди че ревизирай резултата от конкурса, след като вече има утвърден от Националния съвет човек... Но Донка Крупева подметна: "Ако трябва, стани българския Гюнтер Валраф, но открий истината! И се възползвай от случая, че Терзи ще отразява там волейболен мач - ако нещата се окажат по-заплетени и се наложи по-обстойна проверка, нека и той бъде с теб, ще сте нещо като анкетна комисия, направете контент-анализ!"

          Като изхождах от собствения си конкурсен опит, бях си внушила, че цялата тази пушилка около "случая с ветеринаря" е бутафорна, че става дума едва ли не за някаква подготвена от шефката проверка на рефлексите ми и че поради недоверие ми прилепват Терзи. Е, оказах се заредена с излишна доза подозрителност, граничеща с мнителност. Някой от класиците беше казал, че животът винаги е по-богат от нашите представи за него, нали?

          Не бе съвсем в реда на нещата, но още с настаняването си в хотела позвъних на автора на писмото, за да чуя "на живо" версията му и да го видя що за птица е (ако нещо шикалкавеше - допусках тоя вариант, - интуицията ми веднага би го надушила). Оказа се мой връстник: русоляв, длъгнест, с неспокойни, обрамчени с диоптърни цайси очи. Нямаше вид на хитрец. В желанието ми да се докопам до истината от прима виста, изглежда погледът ми е бил изпитателен и пронизващ в степен надвишаваща приетото при запознанство. Защото той се смути. Докато слушах накъсания му, непоследователен разказ над чаша безалкохолно в хотелското барче, стигнах до две заключения: първо, че се налага поне касетофонна анкета, което опираше и до Терзиевото присъствие, и второ (продиктувано от шестото ми чувство), че неговият случай не се побира в нито един от познатите калъпи - заплетена и мъглява история, но не дотам, че да изпуснеш дирята, ако държиш непременно да стигнеш докрая. Струваше ми се, че бе наложително да се срещна с един-двама души в София, след което нямаше причини да не пусна вече оформящия се в главата ми материал. Дори заглавието изскочи - "ТРЕТАТА ВЕРСИЯ" с болдирано подзаглавие Лесно ли е да си млад специалист? Къде е границата между действителността и красивите фрази за зелена улица към младите и реализацията им в Районния ветеринарен институт в гр. Н? Или нещо в този смисъл. Защото нещата се свеждаха до конфликт между споменатия Кольо Конев и директора на Института ст. н. с. II степен Л. Лялев, работещи в една и съща секция. Не е сефте, ще кажеш, баща ти все с директори се разправяше, докато накрая вкара коня в реката. Може, но нещата тук бяха малко по-бамбашка, хронологията е приблизително следната: В Института се обявява конкурс за научен сътрудник, но не в секцията на двамата опоненти, които до момента работят заедно тихо, кротко и в сговор. Кандидатира се Кольо Конев - обстоятелство, станало причина за тотална и безмилостна война помжду им. Следва първото недоумение - друг кандидат на конкурса няма и вариантът "човек с подводница" отпада. Без да се мотивира, директорът Л. Лялев отказва служителят от неговата секция К. Конев да се кандидатира, не му издава необходимата характеристика, но срещнал неочаквана настоятелност, сяда и му изгражда такъв портрет, от който ум да ти зайде - излиза, че всички възможни мерзки качества, достатъчни за незабавно дисципинарно уволнение, са се събрали накуп у Конев. Но естествено изниква въпросът: Как е търпян досега подобен негодник и колко пъти е наказван? Отговорът е: Не само никога не е наказван, но и за него не е постъпвало каквото и да било оплакване. Ето ти го и следващото противоречие: Защо директорът желае на всяка цена да задържи в своята секция един "мързеливец", "некадърник" и т. н.? Защо не използва предоставилия му се случай да се отърве от него тихомълком, без излишен шум, пускайки го да се провали на конкурса и после, с този солиден довод, да го освободи от Института? Нелогични действия, неясни мотиви, подлежащи на изясняване, но ето още факти: Лялев е подценил своя служител, вероятно е разчитал на сплашващия ефект на характеристиката (една интересна подробност - след написването й директорът внезапно излиза в отпуск, правейки си сметката, че в малкото дни, оставащи за подаване на документите, друга характеристика и да бъде съставена, не може да бъде подписана!) Ала сметките му излизат без кръчмар. Плахият на вид Конев реагира решително - незабавно подава жалба пред заместника, партийния секретар и профпредседателя. А те се оказват хора на място - преразглеждат характеристиката и, познавайки кандидата, пишат втора версия, пълен антипод на първата. И я занасят за подпис във вилата на Лялев, където се е скрил. Вбесен, той ги обвинява в намеса в кадровата му политика, в спъване на работата. В крайна сметка "триумвиратът" взема компромисно решение, което вече само отчасти накърнява директорския авторитет и същевременно почти задоволява кандидата - съчинява се трета версия на характеристиката (компилация между първите две), която Лялев от немай-къде подписва. Конев все пак ликува - пътят му напред е открит! Една нелепа случка помрачава радостта му - счупва крак! Гипсиран, той излиза в отпуск, но намира сили три дни след злополуката да тръгне с патерици за столицата, за да се яви на насрочения изпит. Междувременно Лялев е вече в София, заявявайки преди това, че не е от хората, които лесно вдигат белия флаг; буквално половин час преди изпита влиза последователно в кабинетите на всички членове на изпитната комисия, все светила в областта си. Ясно е какво ги е убеждавал. Резултатът от изпита е зашеметяващ, категоричен: отличен 6! Комисията е изненадана, всички стискат ръката на кандидата: "Научен сътрудник Конев, честито! Оправяйте си по-скоро крака и запретвайте ръкави, науката има нужда от млади хора като вас!" Облян със студен душ, Лялев произнася със стиснати зъби фразата: "Или той, или аз!" Настървеността му се усилва пропорционално на неблагоприятния за него развой. Подобно героите на бързооборотните филми от началото на века, той прави неспирни "тигели" между Института и Обединението в София. Тук е мястото на една подробност - генералният директор на Обединението Модев, в чиято система е въпросният институт, е роднина на Лялев по женска линия. Същевременно Модев е и председател на Научния съвет, който, според приетата у нас процедура одобрява присъждането на научните степени, сиреч - без това одобрение резултатът от изпита на Конев не струва пет пари. Досещаш се за случилото се после. Всичко е облечено в законна форма по следния начин: От Обединението в Института пристига анкетна комисия за изясняване на случая и заключенията са, че директорът и младият специалист не могат да работят заедно и единият (познай кой?) трябва да си отиде. Липсват обяснения, но не и  обвинения: 1 - Младият специалист не е вършил никаква работа (при посещението ни с Терзи сплашените му колеги не отрекоха, но и не потвърдиха, а в досието му при "Личен състав" наказание не е отбелязано, което прави обвинението на комисията недоказуемо); 2 - Изнудване на зам.-директора, партийния секре

Корабът на страстите II (Пламен Трайков)

Х. Относно ПОЛЗАТА ОТ ЛОШИТЕ

- Ало! Ти ли си?
- Не! Аз съм!
- О, извинете!

Поогледах, поразпитах тоя-оня, позаврях си гагата из разни непрани гащи, понюхах. Снесоха ми. Като на бивша кука.
Гадничко нещо е човекът, уважаема госпожо Док. Любимият ти господин Мижитурков. Ти се хабиш до го изправяш на крака, да го спасяваш. А бе я го пусни да се дави в екскрементите си! На прасето му е най-гот в калта, а ти си тръгнала да го къпеш, да го парфюмираш, да му връзваш панделка... Е, от к’ъв зор? Ми той не ще, дърпа се. Комунизмът опита зорлян и се поака. Проба – грешка. Ами че Мижитурков най обича да го лъжат, да го плашат. Но повече от всичко - да го оставят да вихри ниските си страсти. Битовият тайфун с нежното име “Мижитурков” – ограбили, измамили, изнасилили, наръгали, плиснали киселина... Съпрузи, братя, сестри, роднини, комшии, колеги. Ония, гласосъбирателите, се подсмихват на милата картинка, поощряват я. Демагогстват от кабинети, от трибуни, пред камери, но се кахърят за сметките си - можело да са по-дебели, щото няма време, огладнели псета ръмжат и нетърпеливо точат лиги за стола им. А Мижитурков или цъка благоговейно, или псува по навик и удря по някоя ракия преди да плесне жена си по дебелия гъз или в ченето. И вика дейба и държавата скапана, тия са боклуци, ама ония – не, те ще ни оправят! И верно ги оправят – отзад. Ама е тъй не само в нашта кочина, госпожо Док, светът винаги се е крепил на баламите, защото те вадят мамбото, ако и те изчезнат като динозаврите, ледът иде. Да живеят баламите!
Разследванията ми не са паралелни, защото куките не разследват, те само констатират видното. Или стигат донякъде, но им се озъбват от някоя дебела сянка и те, естествено, спират. Е, разбрали са, че на гърба на баламите Юлиана и Майя бая сухо са трупнали хитреците при Орлов мост. Ченгетата са затворили студиото, прибрали са за 24 часа пионките. И дотук. Поредното висящо дело дето ще виси до амина. И ни вест, ни кост от Майя.
Научих кои висшестоящи бели якички стоят зад тях, но е за моя консумация, просто защото в случая не то е най-важното. Но ако много настояваш, има депутат педофил. И толкоз. Впрочем историята с голите цици, както се сещаш, има своята предистория. Дирите й водят назад, минават покрай едни офисчета, завиват към някои агенции, свъртат при букери и журита, фръцват се на кастинги и стигат до уж невинни дефилета с готини (с какво се римува “дефилета”?). И на тия дефилета, естествено, ситно ситнят и кършат римуваното Юлиана и Майя, знаеш го.
Българският моден подиум. Оттам почва. Всъщност по-отдавна, стартът е даден преди бая години и не от друг, а от Марта - с лекомисленото си и злощастно хрумване да я запише в детската школа на агенция “Визаж модел груп” (“Нека, за разлика от мен, добие самочувствие!”). И самочувствието не закъснява, след като 11-годишната Юлиана-Роса печели титла и медал “Мис Фотогеничност” на международния фестивал Little Princes of the World в Санто Доминго, където уверяват малката медалистка, че би спечелила и титлата “Мис Принцеса”, ако зъбките й не се нуждаят от лека корекция! След невижданата радост и начесването на собствената си суета, Марта си дава сметка за таралежа в гащите си – Юлиана вече е повярвала, че падането на света в краката й е въпрос на време. Софийската агенция надушва хляба в нея и се заема с обработката й – качване на висок ток, обиграване “кръстосаната” походка, чупките в кръста и шията, наклона на тялото и пр. хореографски тънкости, но също туширане на прекалено силния смях, редуван с крайна свенливост и, преди всичко, поставяне на стоматологичните телчета... Началното кръстосване на шпагите между майка и дъщеря е по повод предстоящото постъпване в средно училище – Марта определя бъдещето на дъщеря си като юрист, финансист или служител в международна търговска централа, докато целта на дъщерята не подлежи на съмнение – кариерата на модния подиум. Бащата тегли чергата към себе си – рисуването, защото Юлиана наистина рисува хубаво и дарбата й би могла да бъда развита... След дълги кавги и разпри дъщерята се справя и с двамата непокорни родители - става ученичка в класа по моден дизайн в нашумялото в последните години в София авангардно училище с профилиране по интереси. Целта в живота й е ясна - като завърши средно, ще следва графичен дизайн в Нов български университет! Константин е частично доволен – все пак модният дизайн предполага и рисуване, но Марта отказва да се примири и не пропуска случай да натякне на грешния избор, да упрекне мъжа си за слабата му подкрепа и вдига шумен скандал за дадените от съпруга й без съгласуване пари за задължителното за манекенките участие в каталог (известен в средите като Бук)... И така, зъбките са коригирани, косата е оксиженирана и Юлиана наистина блясва с неотразима хубост (91/60/90), имиджът е шлифован (премахнати са външността и стила “оле-оле”), за да тръгне по ревюта и конкурси, за да ги печели с безапелационна лекота – “Мис Мото Пфое”, “Мис Черно море”, “Мис Албена” (приходите отиват за абитуриенти сираци)... Викат я на фотосесии, появява се в модните списания. Но Марта не мирясва, саркастичните й стрелички се целят в “ограничените” интереси на дъщеря си – биографиите на колосите в бранша Карл Лагерфелд, Доменико Долче, Стефано Габана, Коко Шанел, на удивителната съдба на Наталия Водянова, уличната зарзаватчийка от Нижни Новгород, завоювала световните модни подиуми и съпруг мултимилиардер; иронизира подражанието й на Водянова и Гуен Стефани от рокбандата “Ноу Даут”, с която Юлиана има известна физическа прилика...
Впрочем за приликата с Гуен Стефани чува за пръв път от Влади, с когото се запознава на един от конкурсите край морето. Влади не е като повечето мъже, които се стъписват от хубостта й и свенливо се отдръпват (Иде й да им викне: Не хапя!). Той е естествен, общува с нея като равностоен. С женската си интуиция тя прониква зад сдържаността му, за да почувства премереното му самочувствие, без което не би изричал ласкателства като това, че ония звезди приличали на Юлиана, а не обратно, защото тя била по-красивата, нека погледне списанията и клиповете на MTV, ако не вярва! Да, Юлиана не би имала приятел комплексар, търсещ майчинска нежност. Докато неговите флуиди издават мачото, който е наясно със себе си, който знае какво иска от живота, какво очаква и как да го постигне. И не закрила търси в нежността й. Погледът му е проницателен, с нетипична за 20-е му години разумност, снизходителната усмивка му придава улегналост, а чувството му за хумор нерядко изтръгва спонтанния й смях... Влади единствен се обръща към нея прелестното “Хей, Джу” с бийтълсови препратки, което определено й допада… Допада й и умението му да рисува (той винаги има подръка скицник и случва се, изненадващо спира спортното си кабрио, от което почти не слиза, за да нахвърли ескизи на някоя “разчупена” възрожденска или съвременна сграда). Сходството в интересите им (тя също импровизира върху листа дизайнерски хрумвания) ги сближава допълнително. (На въпроса й в Художествената академия ли ще кандидатства, Влади отговаря с мълчалива усмивка. Още не е решил.) Юлиана е все по-влюбена (което й помага да свикне с навика му да епилира цялото си тяло), те са щастливо неразделни в София, но той неотменно я следва с кабриото и в провинцията. (Тя едва издържа на наложеното от него сексуално темпо, нерядко се чувства изтощена в прегръдките му и търпи критиките на хореографа за вялата си походка на подиума.)
В този период Майя се отдръпва от приятелката си. Позволява си да изкаже гласно мнението си, според което високите скорости на открития автомобил “адски тичат” на разветите като знаме Юлианини коси, но това е само външната, видимата страна, докато вътрешното й чувство говорело, че той просто е един консуматор и нищо повече. Сякаш в потвърждение на думите й един ден Влади ни в клин, ни в ръкав уведомява Юлиана, че заминава в Париж с родителите си. Юлиана е попарена – защо не й е споменал предварително? Ами защото постът в посолството се овакантил внезапно и не било сигурно дали външният министър ще назначи именно баща му... Ще си пишат, а когато си идва, пак ще са заедно. Щял да следва там архитектура. На спонтанния й въпрос дали и тя догодина да не опита учение в Париж, Влади мълчаливо вдига рамене...
Компютърът работи почти денонощно – разговори в чата и скайпа, изпращани писма за подготовката на нейно участие в конкурса “Мис България”, разменени скици на нови колекции, на снимки от “столицата на света” – той сам и заедно със състуденти и състудентки… Между другото Влади споделя констатацията, че се намира “на друга планета”, че не би заменил тази планета с Лондон, Ню Йорк или Бостън... Юлиана показва тези снимки единствено на Майя и на никого друг. Веднъж Майя най-невинно подхвърля: Виж, хубави са тез французойки, а са едни шавливи!... Сякаш от този ден Юлиана неусетно се хваща да мисли не толкоз за урбанистичните и футуристични архитектурни стилове, върху които той заостря вниманието й, колкото за хубавите момичета на снимките с него. Казва си, че би било глупаво да го ревнува, изведнъж отчетливо си дава сметка, че дългата физическа раздяла по принцип завършва със скъсване. Но не винаги. Да, парижанки не биха устояли на чара и половия му атлетизъм, тя не е хранила подобни илюзии, но ако между него и нея е имало нещо повече от секс, връзката им би устояла на времето! Защото тя, Юлиана, не е коя да е, а носителката на приза “Мис България”, участничката в световния конкурс “Мис Свят” или “Мис Вселена”!... Предвкусва ефекта върху него от възторжените отзиви в пресата, от множеството вестникарски снимки с нея – сама в цял ръст с корона и лента с надпис „Мис България”, снимки заедно с останалите участнички на фона на препълнената зала… Вижда как той с гордост ги показва на родителите си, пъчи се пред състуденти(тки!): ето я моята приятелка от България, за Коледа ще я видите, на живо е още по-красива!...
Не вярвах, госпожо Док, Юлиана да е толкоз хем амбициозна, хем слабохарактерна. Като баща си, к’во ли се чудя. Ами като във всеки бранш, и в тоя бафнеш ли “а”, трябва да си готов и за “б”, миличка, кой да ти го каже. Щом те праснат и проснат и не можеш се изправи, то си е нокаут; щом фалираш и пак не тръгнеш, значи не ти е било там мястото – отиваш при мърморещите неудачници, то майка ти отказва да те дундурка, та глутницата ли?
Още от началото се сещаш за развръзката, нали. Дет’ се вика, много хубаво не е на хубаво. Юлиана беше почнала да си въобразява, че щом си фръцне джазовото дупе и медалът автоматично каца между едрите й цици. Да, ама колкото до коронясването, нещата хептен не стояха така – корона не се дава току-тъй за черните ти очи, колкото и да ги бива. Нито монархическа, нито на конкурса “Мис България”. Но Юлиана е подведена не толкова от самочувствието за физическите си дадености, колкото от инициативата на “24 часа” и портала Dir.bg – масовото гласуване на читателите на вестника и посетителите на сайта чрез SMS-и. Седмици наред Юлиана неизменно оглавява тая класация! Опиянена е, следва илюзорното свръхочакване. Тя добре знае, че това първо място не й осигурява автоматично възкачване на конкурсния трон, но все пак има значение. Ето на, шепти един вътрешен глас (само тя не вижда колко е присмехулен), щом целият български народ смята именно теб за най-красивата (глас народен, глас божи!), нямаш конкуренция! И окрилена, вдъхновена тренира, репетира по 12 часа! Взаимно се нахъсват с Майя, подкрепят се в упорство и амбиция (гласуващите поставят и брюнетката Майя сред авангарда). Вечер, капнала от умора, намира сили да влезе в сайта и да попита: Огледалце, огледалце, коя е най-красива на света? Ти! Ти! – повтарят ежедневните разпечатки. И тя ги препраща на Влади в Париж... Сутрин купува вестника, който черно на бяло потвърждава изнесеното в Dir.bg. И вече се вижда осветена от прожекторите, заобиколена от журналисти и фотографи, затрупана от покани за фотосесии, ревюта, от предложения да бъде рекламно лице на ред козметични колоси и дизайнерски къщи... Въпрос на време е кога ще стегне куфарите си, за да отпраши в странство (транзит през Париж)... Напрежението расте от грандиозната организация на Шоуто – оформя се да е най-пищното в досегашната си история, поканени за участие са световни имена – топкоафьора Раунел Новаес - бразилеца, сътворил прическите на Синди Кроуфорд, Холи Бери, Валерия Маца и др.; хореографа Орхан Ерез - турчина, направил знаменити конкурсите за красота в родината си, в Полша, Русия и Кипър; топгримьори с емблематичен макияж; режисьор е блестящият Силвестър Лолов...
Знаем какво се случи на конкурса, госпожо Док. Какво от туй, че “24 часа” публикува снимка на Юлиана в цял ръст и още няколко по-малки? Как ли бе намерила сили да се усмихва пред апаратите и камерите!? Дори не помнеше за интервюто след церемонията по награждаването и преди шеметния купон, нито помнеше какво са я питали, какво е отговаряла!... Сигурно редакторите са го напудрили, тя едва ли е била в състояние да говори толкова умно, толкова дипломатично да поздравява коронясаната красавица! Та носителката на короната имаше видим белег на челото, кръгло селско лице и махленско излъчване! Точно тя ли ще представя България по света, ще заблуждава хората (какви ли годзили са българките щом тая е най-красива)!? А какви глупости избълва президентката на Агенцията – че новата фаворитка имала много ценни качества: умеела да се изразява, имала елегантна походка и кукленска красота, която щяла да се хареса на престижния световен конкурс!... Както се казва, боже, прибери си вересиите... Но истината не можа да остане скрита и тя недвусмислено прозвуча в залата – най-бурните овации избухнаха при произнасянето не на друго, а на името Юлиана-Роса Тихомирова! Нестихващи овации! Може би Юлиана би приела коронясването на Майя или някоя друга, но не и на това протеже! Съвсем не я утешаваха редовите мнения в Dir.bg от страната и чужбина за новата кралица, а те бяха: “Баси грозотията!”, “Жаба кикерица!”, “Срам за България!”, ”Tia sa otkacheni!” “Blagodaria, che sam dale4 ot Balkanite!”, “Juliana, I love you, ela v Kanada, tuk 6te si №1!”... И т. н. в тоя смисъл. Кореспондентът на вестника трябваше да измисля гузни оправдания от сорта, че говорният дефект надделял над сексапила на Юлиана-Роса и я лишил от короната на “Мис България”! Оставала си “Мис 24 часа”, любимката на публиката и целия народ! Като утешителна награда и компенсация Юлиана стана лице на “Девин”, щеше да запази като спомен от конкурса и безплатен абонамент на вестника, DVD плейър с колекция от избрани филми...
По моему “Златният скункс” би бил престижен приз не само за купона, на който след церемонията посърналото Юле се остави да бъде завлечено от Майя, но и въобще за целия конкурс. Как другояче можеш да наречеш идеята на нечия болна глава красавиците да дефилират със силно изрязани бански с цветовете на националното ни знаме? Или пък да ги облекат с рокли съшити от европейския флаг? Един журналист писа по тоя повод, че момичетата с полудетска плът веднъж изглеждали предизвикателни като нимфетки, пуснати за кефа на дърти еротомани, а сетне като провинциални чучела, че шоуто се е развоняло на сутеньорство с официален етикет, че този сладострастен кич е долен естетически донос за вкуса на родната публика...
Между впрочем за пръв път в тези конкурси победителките дефилираха на фона на чалга, в случая - на хита на Ивана “Щом се пее и се пие”. Нищо чудно, че последвалият седем часов ресторантски маратон не бе нищо друго, освен бясна чалгаджийска оргия. Моделките сякаш се бяха наговорили да са с дълги колкото колачета полички и след първите чашки буквално полудяха - като по сценарий вкупом се превъплътиха в кючекини. Не им стигна дансинга, ами рипнаха връз масите, зачекнаха кълки и ханшове, задрусаха цици в изстъпление и алкохолен делириум, нямаше нужда да се навеждаш, за да им видиш прелестите – на едни бикини се гърчеше надпис shoping, каквото и да ти говори това, на други Monday, имаше и прозрачни, и дантелени, и такива с цветчета, но повечето бяха със символични прашки. Зърнах и една без нищо, без растителност даже... Виеха потни тела и мятаха гюбеци и върху масата на собственичката на Агенцията, която се усмихваше благосклонно...
С една дума - антиджаз, но както и да е. Участието на нашето Юле на въпросния купон бе съвсем скромно, тя бе една от малкото, които не разкършиха снага, без това да е демонстрация на отношение към тоя тип музика и танци, което в други случаи не пропускаше да направи. Истината е, че след обявяването на наградите тя просто не успя да дойде на себе си. Единственото, което правеше, бе да си сипва често-често и да се усмихва на милата Майя, идеща на прибежки от дансинга, за да се изплези с един дълъг камилски език и на свой ред да удари як гълток шотландска ракия. Ама явно Майя носеше на пиене повече, за разлика от нашето Юле, защото по някое време то понечи да украси с римска мозайка масата, слава богу, че бързо бе изведено от въпросната мила Майя, а таткото немедлено добръмча със семейното им фиатче...
Точно оттук, уважаема госпожо Док, на сцената излиза жената вамп - дългият верблюдски език (във всеки смисъл). До момента тя тактично пасува, прави се, че поддържащата роля в сценария я устройва, но през цялото време едва стаява неудовлетворението си от текста, от разпределението на ролите и действието – чувство, което неусетно се трупа в болния й мозък, за да прерасне в един миг в изпепеляваща страст. При първото разсейване на режисьора, който вече се е уверил в качествата на актьорите и в предвидимия успех на премиерата, тя незабелязано и ловко вкарва нови реплики, променя мизансцена, разбутва сценографията.
Моята посестрима, представителката на лошите, отрицателният герой, злият гений на Юлето - белокожата Майя – секси брюнетката с пиърсинг като бенка на горната устна, с тъмно червило и премрежен фаталистичен поглед... Да знаеш, госпожо Док, само в литературата липсват изцяло лошите типове, в живота ги има..., казваше го навремето и Стайнбек... Ама замисляла ли си се каква боза ще ни залее, ако не сме ние, лошите? По-добре вкупом да плеснем с ръце, да се прегърнем и да рипнем от скалния нос в морето като ония легендарни девици при Калиакра. Но не. Ние, лошите, сме тук да разваляме рахатлъка, да пречим талиите да надвишат обиколка 100. Е, милата Майя малко се попрестара, защото талията на Юлето преди туй беше само 60, а тя се погрижи още да я свали. Инак Майя въобще нямаше амбицията да е злосторник изобретател и понеже злото поначало си е традиционно, и тя не прибягна до нови техники – и тя като мен бе обикновена комарджийка. Като добавиш към манджата щипка лекомислие, щипка липса на амбиция и житейски планове (в последното нямаме особена прилика), почва да нагарча. Но, според скромната ми преценка, посредствеността не бе сред най-непростимите кусури на госпожицата. Лошото е, че като си куха лейка, а се имаш за ексцентрична, издънката забавя, но не забравя да те споходи. В нейния случай не я споходи, а я връхлетя. Защото тя дръзна да забърка ястие, оценявано по правило само от тесен кръг кулинари. Инак би могла да реши някак проблема си и да избегне драматичната развръзка.

 

 

Три месеца след самоубийството

БРАМС - УВЕРТЮРА ANDANTE, психодраматична сесия

ХЕНЗЕЛ: Оня път не издържах, ЕМА, извини ме… държах се истерично и… сигурно провалих сбирката… Но тя беше истинска, жива! Халюцинирала съм, знам, но… разстроих се.
ЕМА: Тук, на Кораба, бащата на Хамлет е толкова жив, колкото и неговият син!
ХЕНЗЕЛ: Но Майя е истински мъртва! И когато на разклона на планинския път видях, че ме чака, първо не повярвах, после се спуснах да я прегърна, но тя… побягна! Спрях, тя настойчиво ме подканяше да я последвам, сърцето ми се пръскаше… Ти каза в такива случаи да отворим очи, но аз не можех! Пътят се спусна към долината и тя ме заведе зад някаква изоставена постройка край асфалтово шосе - мястото, където е заровена … На банкета имаше малък мраморен паметник със снимка, а по-надолу – рекламен билборд… Досущ както ми го показа Енли първия път… Майя прошепна „Шахматиста!”, показа ми счупената си шия – синя като да е била обесена! И изчезна! Не можеш да си представиш ужаса, ЕМА! Бях потресена от стърчащата от пясъка мъртва ръка!... Повтарям го…, за да не се разстроя пак…, ако пак се повтори…
ЕМА: Днес елементът изненада ще липсва и този път ще се овладееш. Ще го изиграем, но само двамата – ти като протагонист и аз като Майя, ПОМОЩЕН АЗ. Започваме ли? Пак казвам - ако по някакъв начин усетиш тревога, веднага прекъсни, това е игра! Добре... Сега се отпусни удобно на фотьойла, притвори очи и слушай музиката – увертюрата Andante на Втория концерт за пиано на Брамс в си-бемол мажор. Солото за виолончело и оркестър е мелодично – ти си сред зелена, мирна долина, оградена от планински върхове, слънцето грее, птиците пеят – това е мястото, където чувстваш, че си щастлива… Недалеч от теб минава мек почвен път, който се вие между вековните дървета. Налага се да станеш и да тръгнеш по него, да влезеш в хладната сенчеста гора… Вървиш, изкачваш се… Високо в планината пътят излиза на голяма поляна и ти виждаш кръстопът. Там те чака нещо значимо за теб. От теб зависи как ще го приемеш, коя посока ще избереш…
ХЕНЗЕЛ: Майя, миличка!... (спуска се и прегръща ЕМА КАТО МАЙЯ) Обичам те!
ЕМА КАТО МАЙЯ: И аз те обичам, Юлиана, успокой се, не плачи!
ХЕНЗЕЛ: Викай ми пак… Бейбифейс!... Нали сега няма да изчезнеш, не искаш ли пак да сме заедно?!
ЕМА КАТО МАЙЯ: Бяхме дълго заедно, но…
ХЕНЗЕЛ: Аз… много исках да дойда при теб, опитах, но… не успях… Ти не искаш ли пак да сме двете? Никой не ни разбираше, единствено заедно ни беше хубаво! Ох, като изтриваш сълзите ми…, като ме галиш…, ме лекуваш! Не ме пускай, искам още… така, да! Кажи ми, че не си мъртва, кажи ми, че си в Италия! Бих ти простила тая жестока шега! Този път ще дойда при теб, обещавам!
ЕМА КАТО МАЙЯ (милва косите й): Бог е отредил друго, мила - всяка да извърви своя път…, а нашите се разделиха. Бог те обича…, Бейбифейс, и желае ти да извървиш своя път, който е различен от моя! Затова те спаси от престъплението да посегнеш на себе си!
ХЕНЗЕЛ: Но нали Бог ни е дал ум и съвест, защо да не избера пътя, който е далеч от лицемерието! От предателството! От безразличието!? Нима Бог желае да съм нещастна? Той не е садист, нали!?
ЕМА КАТО МАЙЯ (внимателно се освобождава от прегръдката на ХЕНЗЕЛ): Бог не те е създал да се убиеш, мила! Запомни: като убиваш себе си, ти унищожаваш Бога в себе си – няма по-страшно престъпление! И ако се беше убила, нямаше да дойдеш при мен и за миг! Хилядолетия щеше да бродиш самотна в сумрачни и студени пространства, щеше да съжаляваш и да се вайкаш, но напразно – никой няма милост към богоубийците!
ХЕНЗЕЛ: Но кой е моят път, Майя, как да живея в този свят? Свят без любов!? Свят на страдание?!
ЕМА КАТО МАЙЯ: Който няма сили да понесе страданието и се убие, след хилядолетия самота Бог го превръща в животно, защото животните не страдат, страданието е дадено само на човека! И трябва да минат нови хилядолетия, докато отново пак стане човек! И тогава отново се сблъсква със същите противоречия и страдания! Докато не ги осмисли и преодолее! Самоубийците отхвърлят пътя на самоусъвършенстването, не е геройство да се самоубиеш, геройство е да вникнеш в същността на страданието и да се справиш с него, самоубийството не те освобождава от отговорност, не можеш да сложиш край на живота, докато не изплатиш дълговете си, а хората са тук, на Земята, не за друго, а за да изплатят дълговете си и да се усъвършенстват!
ХЕНЗЕЛ: Но какви са моите дългове, Майя?
ЕМА КАТО МАЙЯ: Твоят дълг е да се смириш, сетне да се помириш с родителите си, да се отвориш към хората, да твориш добро, да носиш радост, защото те имат нужда от теб… Енли не ти ли подсказва какво Бог желае от теб и защо точно на теб се случи?
ХЕНЗЕЛ: Д-да… Но обясни ми: справедливо ли е и защо Бог допусна ти да си отидеш от тоя свят тъй садистично? Ако е истина.
ЕМА КАТО МАЙЯ: Запомни…, Бейбифейс, човешката воля е силен фактор и нищо не е предопределено – ние сами ковем съдбата си! Ала що се отнася до убийствата… независимо дали от катастрофа, болест, или от ръката на злодей, те не са акт на случайност. Те са или за изплащане на тежък стар дълг, или за корекция на близките живи… Индивидуално е. Но запомни: аз не се самоубих! Разликата е огромна!
ХЕНЗЕЛ: Но с какво си заслужила тая жестока участ?! Ти си толкоз добра!
ЕМА КАТО МАЙЯ: Нищо не знаеш за миналия ми живот, не случайно рождената ми майка се е отказала от мен – трябвало е. Но нека сега поговорим за теб! Като начало обещаваш ли никога повече да не мислиш за самоубийство? Ако ми обещаеш, ще се срещаме многократно и ще си говорим за всичко! Както преди! Ако не…, значи не си ме обичала истински… Мен и Бог. Това ми подсказват ангелите…
ХЕНЗЕЛ: Ти… прощаваш ли ми, че те изоставих?
ЕМА КАТО МАЙЯ (спокойно и отчетливо): Не ме изостави, мила Бейбифейс, ти перфектно изпълни волята Божия, защото тя беше точно такава! Не случайно тук сме на кръстопът. Аз трябва да тръгна по този – моя път, а ти - по другия! Един ден пак ще сме заедно, но дотогава всеки сам трябва да се справи със задачите си!
ХЕНЗЕЛ: Моя любима Майя, толкова ми липсваш! (отново се разплаква, прикляква на пода, ЕМА КАТО МАЙЯ й помага да се изправи, милва я по косите, изтрива сълзите й)
ЕМА КАТО МАЙЯ: Все пак тоя път успяхме да поговорим, макар и кратко. Ако желаеш, когато се почувстваш готова, можем да поговорим по-обстойно – без емоции. Ако искаш, можем да включим и Енли? О’кей, Бейбифейс?
ХЕНЗЕЛ (хлипа и подпомагана от ЕМА КАТО МАЙЯ, сяда на фотьойла, полагайки усилия да се успокои): О’кей. Знам, че сте прави – и Енли ми казва същото… Но ми е трудно да го приема, защото… Майя никога не би отказала да сме заедно! Тя ме обичаше… истински! Както никой друг… Нали Бог е любов?! (прави дълга пауза и вече видимо овладяла дишането си, добавя): Освен… законите там наистина да са други…

ХІ. Относно КОМПЛЕКСА ТЯЛО – УМ – ДУША

Често човек страда не от събитията, които го връхлитат, а от интерпретацията, която им дава или от предположението за реакциите на околните, предизвикани от тези събития. Това си помислих, господин Дик, докато стоях безмълвно пред болничното й легло при първото ми посещение след суицидния опит. Не би било преувеличено, ако се кажеше, че труповете в моргата са толкова привлекателни, колкото Юлиана този ден. Единствено катетрите, влизащи в нея, загатваха, че е жива. Две денонощия се борили за извеждането й от кома, за да последва ново вдигане по тревога – при първите й думи завеждащият поръчал незабавно да ме извикат. В пълно съзнание Юлиана заявила: Напразно е, щом пак ще го направя!
Беше затворила очи, но аз търпеливо чаках да ги отвори, защото долових как почувства присъствието ми. Гласно й напомних, че съм същата д-р Елисеева, която веднъж я е посетила вкъщи, че съм извикана тук, в интензивното отделение, от лекарите, които са чули заканата й. Не реагира, но бях сигурна, че ме чува. Знам, че в момента не би могла да се поставиш на тяхно място – продължих - два дни да се борят за живота ти, а накрая, когато успяват, да чуят от теб, че отново искаш да умреш. Не са успели да го проумеят, защото професията им е такава – да разбират само от живота. Затова повикаха мен, като психоаналитик, аз общувам и със смъртта. Затуй дойдох - да науча наистина ли искаш да умреш, или искаш да живееш, но не знаеш как. Ако искаш да говориш с мен, просто ми дай знак с клепачите. Ако не желаеш да ме виждаш, бих те разбрала, не ми прави никакъв знак и аз ще си тръгна. Можеш да избереш и смъртта. Но мисля, че е важно да проумееш следното: има възможност и да живееш, ако отгатнеш причините, поради които смяташ, че нямаш право да живееш... Предлагам първо да ги отгатнем и едва тогава да вземеш решение, съгласна ли си?
Юлиана дълго не даваше никакви признаци на живот, но аз търпеливо, много търпеливо дочаках двете й мигвания.
Така се започна.

Първоначално Марта бе скептична относно факта, че сама се нагърбвам с всичко, свързано с дъщеря й, смяташе, че е необходимо първо тесен специалист да се справи с булимията – да бъде постигнато нормалното хранене, да бъде възвърнато обичайното тегло на Юлиана - и едва сетне с нея да се заеме психотерапевт (в последното вече бе убедена). Търпеливо и на достъпен език й обясних за използваните от мен методи на холотропната (холистична) трансперсонална терапия (от гръцки holos – цяло и trepein – движещ се в посока на нещо), което означава ориентиране към цялостност, насочване усилията към комплекса ТЯЛО – УМ - ДУША, т. е. целта е едновременно лекуване, възвръщане на душевната и телесната цялост. Марта нямаше откъде да знае, че голяма част от другите науки (като когнитивната невронаука) днес приемат безусловно (а не като една от гениалните хипотези на Фройд!), че почти 90 % от човешкия ум функционира несъзнавано, че човешкото поведение, емоции и въображение са движени от несъзнавани процеси – фантазии, страхове, вярвания, схеми на отношения с другите, че несъзнаваните процеси в човешката психика се оказват по-мащабни и дори по-важни от рационалното ни мислене... Марта, като мнозина от съвременниците ни, възприемаше биологично ума и психиката, бе убедена, че човек не е нищо повече от тяло, което се лекува чрез прием на лекарства, тя слагаше знак на равенство между психоанализата и шаманизма, астрологията и ясновидството. Тя не можеше да знае, че хуманната медицина продължава да създава не лекари, а дистрибутори на химически медикаменти, че лекарствената индустрия печели напълно законно колкото световната мафия (и точно толкова хуманно!), затова тази медицина няма интерес хората да бъдат излекувани, затова продължава да им се внушава, че са болни (публична тайна в нашите среди е фактът, че медиците от метадоновите програми конкурират дилърите на дрога, което се реализира не без знанието и участието на съответните власти...). Опитах да й разкрия, че холистичният лекар не се затваря в материалното, той не приема, че душата е локализирана в мозъка, той знае, че всеки елемент от човешкото поведение, включително болестите, имат обяснение и причините трябва да бъдат разгадани, че това, което психоанализата и хуманитаристиката наследяват от Фройд, е именно неуморното търсене на смисъл; холистичният лекар е доказал, че, простичко казано, човек е една енергийна система, приемаща и отразяваща вибрациите на Вселената и колкото нашите вибрации са по-фини и в хармония с космическите, толкова сме по-здрави и щастливи, защото ние сме едно енергийно цяло със Земята и Космоса, че Великата Разумна Природа не е нещо, което трябва да покоряваме, както ни внушават от десетилетия, а е нужен синхрон...
Разбира се, всичко това бе твърде абстрактно за нея и не беше пряк ключ към належащите й проблеми (тя очакваше решаването им „отвън”, нещо като гълтането на магическа таблетка в противовес на метода, изискващ усилия и от нейна страна!), но изглежда нещо подсъзнателно я караше да ”нададе ухо”. Вероятно Марта реши да ми се довери не без давлението на съпруга си, който, чувствах, определено ми вярваше повече, който вероятно изтъкваше пред нея парижкото ми медицинско образование, задокеанската ми специализация и наплива на пациенти пред кабинета ми. Недоверието й бе обяснимо – психоанализата в България по времето на социализма бе заклеймена и забранена, всъщност едва днес може да се каже, че на сцената излиза първото поколение български психоаналитици, макар у нас все още да няма закон за психотерапията. В близкото минало драматерапията на Джейкъб Морено бе позната у нас теоретично, дори след като швейцарският психиатър Йорг Бирмайстер я присади на родна почва. Едва след демократичните промени Джоузеф Дж. Морено проведе първия семинар по музикотерапия в България. След като със съдействието на Арт-терапевтичния институт в Сан Франциско през 2004 г. група психиатри завършиха петгодишно обучение (между които имах шанса да бъда и аз), музикалната психодрама направи своя прощъпалник и тук...
Не беше трудно да обикна Юлиана. В началото беше безпомощна като коте – за нищо не питаше, но не се противеше, когато й говорех – в болничната обстановка друга терапия освен бихевиоралната (поведенческата) не бе възможна. Изглеждаше спокойна, но опитът ми подсказваше, че трябва да съм нащрек – състоянието на този вид пациенти не рядко търпеше обрати, божествената присъда (термин на Щенгел) в случая бе благоприятна, но не можех да разчитам, че хепиендът е гарантиран.
Навярно спечелих неочакван съюзник в лицето на частичната й амнезия – още при рутинните тестове с нея се натъкнах на факта, че някои неща й се губеха – не помнеше името на нито един от роднините си; не знаеше кой и какъв е този Влади; аритметичната таблица за умножение се бе изпарила напълно от главата й... Събитията на модния подиум, свързани с нея самата, наподобяваха дантела, изтъкана от неясни чувства... Тя недостатъчно ясно си даваше сметка за случилото се и последствията от него, макар да употребяваше думи като “неуспешно заминаване в отвъдното” и “възвръщане към земния живот”... Увереността ми, че съвместните ни усилия тепърва предстоят се потвърди от една нейна на пръв поглед невинна реплика.
- Той – рече ми с двусмислена усмивка една сутрин – ме убеди да изпълнявам напътствията на Е2 – Е на квадрат! Няма кой да е това, освен ти, Ема Елисеева?
- Константин ли те убеди?
- Не, Той! – Очите й сякаш говореха “Толкоз ли не разбираш?”
Очакваше реакция, но аз мълчах. За да видя как двусмислеността в погледа й бива изместена от някаква тъга или умора... Сведе очи.
- Кой е той? Ще ми разкажеш ли за него?
- Енли. Чудех се дали… да ти кажа, но… не вярвам точно ти да ме вземеш за откачалка, нали? Енли е... усещане за присъствие… Изведнъж придобивам ново знание за нещо... или виждам картина… В началото ме хващаше страх, но някой път... от това присъствие изведнъж ме обзема... безпричинно щастие!... Ох, не знаеш какво е!
- Отскоро ли идва при теб?
- Да, нощес ми показа... как танцуваме... хоро..., слънчево хоро..., ангелско хоро... Странно хоро, странни движения на ръце и крака... Каква музика и какви думи! Изпитах щастие! Толкоз щастливи бяха лицата им! Видях ги!...
- Кои сте на хорото?
- Ами... Ти, аз, непознати хора... И... те. Но Майя я няма...
- Кои те?
- Марта и татко.
- Това е чудесно, миличко! – съгласих се прибързано. – Значи наистина трябва да вярваш, да се вслушваш в Е2, Е2 ти мисли доброто! Твоите родители – също!
С последните ми думи Юлианината усмивка помръкна и лицето й застина като гипсова маска...
- Когато и те се хванаха... – тъжно промълви тя, - кръгът помръкна, стана нощно, самодивско хоро... Те развалят всичко... Ема, не искам да танцувам с тях, не съм самодива!...

Знаех, че благополучното й възвръщане към живота в голяма степен зависи от родителите й, но смятах за още ненавременна работната фаза ”Юлиана – родители”. Ала нейните сънища ми подсказаха, че процесите при новата ми пациентка се развиват ускорено и не бива да отлагам. Обтегнатостта на взаимоотношенията в това семейство бе в апогея си, възрастните вместо мой съюзник за извеждане детето им от опасната зона, бяха препятствие. Практическият опит ме подканяше да поставя всичко на карта – те непременно трябваше да се съгласят да ми сътрудничат, защото залогът бе твърде голям - не моят професионален неуспех, а животът на едно същество в зората на пътя си... Това значеше да ми се доверят, да се оставят да помогна и на тях.
Убедих се в правотата на избрания подход след случка, разиграла се в болничната стая на Юлиана. По това време Марта и Косьо почти не общуваха и ако не беше свързващата нишка на бялата стая, едва ли биха се срещнали - той изцяло се бе пренесъл в ателието и се качваше в апартамента, само когато бе сигурен, че тя е излязла... Както обикновено, седяха неловко и без да се поглеждат, полагаха усилия да водят някакъв разговор, ала бе очевидно колко се измъчват от съвместното си присъствие, от липсата на непринуденост, от усилията да се преструват, че всичко по между им е о’кей, докато пациентката ми (тя вече ставаше и се движеше из коридорите), гледайки ги скептично, допълнително нагнетяваше атмосферата на скованост. Изведнъж Юлиана най-невинно подметна: Марта, би ли хванала татко за ръката, да подържиш дланта му? Марта тутакси изпълни молбата без да поглежда към него, сякаш пипнешком, но очевидно не очакваше реакцията – Косьо се дръпна като ужилен, задиша учестено, сякаш бе тичал... И тук Юлиана неочаквано кресна: Марш! Не ви искам тук, нямам нужда от вас, само и единствено с Ема ми е добре, излизайте, махайте се! Ако още веднъж

Уличница III (Пламен Трайков)

                              

 

VIII.

 

          Сякаш опивайки се от коктейлите, те се опиваха и от реториката си и просто забравяха да въвлекат и Марга, благодарение на което отново изкристализира мисълта, че без Ник, без работата й във вестника и дори без "словоблудстващия салон" на Пламен Кочев, нейният нов ренесанс би бил немислим. Дължеше им това признание. Особено сега, при равносметката. Но ако вестникът бе удовлетворил нейното очевидно вродено обществено чувство, ако последните четвъртъци бяха задоволили суетата й да бъде приета и призната в този все пак авангарден кръг, то словесният израз на дължимото към Ник едва ли можеше да бъде достатъчно точен. Защото човешката личност се формираше от ред фактори, сред които не на последно място бе чувството за пълноценност по полов признак - нещо типично не само за нежната половина и съвсем не омаловажаващо рациото (пък и спасяващо света от скуката и сивотата). Марга никога не бе страдала от малоценност на основа "физически дадености", ала и никога не беше се смятала за неотразима - би било чудесно ако ханшът й намалееше с една идея (за сметка на гърдите), а чупката на римския й нос, колкото и дискретна да бе, я нямаше. А Ник по някакъв чудодеен начин бе успял да стопи "натрапчивите й манийки". "Мила - беше й прошепнал веднъж, - от месеци се опитвам да определя енигматичното ти излъчване и снощи, след като бях милвал и целувал лицето ти, аз изведнъж вникнах в съдържанието на един термин, напълно отнасящ се за теб. Твоята радиация, мила, не е нищо друго, освен екзистенциална. Каква невероятна сплав между тиха, благородна печал от една страна, и женска практичност и опърничавост от друга! И го намерих в Ролан Барт! Струва ми се, че употребявайки го за Грета Гарбо, той е имал предвид теб! И не става реч само за физическата ви прилика, която, признавам, с откритието ме удиви! Лицето на Грета Гарбо, казва той, е част от царството на възвишената любов, в което плътта събужда мистични и гибелни чувства... Очите тъмни като сърцевина на странен плод... Грета Гарбо показва на екрана Платоновата идея за творението... Грета Гарбо не извършва никакви действия на травестит, тя е винаги тя и непресторено показва под големите си ниско нахлупени шапки все същото лице на сняг и самота... И Труман Капоти намира нещо сходно: Грета Гарбо не се чувства сама, само когато е сама. А професор Барт възкликва риторично: Колко актриси са приели да покажат на тълпата тревожния процес на узряването на красотата им! Грета Гарбо не е допуснала лицето й да покаже друга реалност освен едно по-скоро интелектуално, отколкото пластическо съвършенство. Това лице с извивката от ноздрите към дъгата на веждите, с рядката и своеобразна функция между двете области на лицето загатва момент, от който той от същностната красота извлича екзистенциалната красота, когато архитипът се поддава на очарованието на преходни, нетрайни образи, когато ясната същност на плътта отстъпва мястото на лириката на жената. Лицето всъщност е безкрайно сложна съвкупност на морфологичните функции, а като език своеобразието на Грета Гарбо е от концептуален порядък, докато своеобразието на Одрин Хепбърн е от субстанционален. Лицето на Грега Гарбо, казва Барт, е Идея, лицето на Одрин Хепбърн е Събитие...

          Неуверена и плаха от претенциозното му многословие, Марга не вникна в заключението му: "Намирам, че аз съм един щастлив свидетел на тревожното узряване на красотата ти!"... Струваше й се, че го разбира по-добре, когато й говореше простичко, директно и нежно, а той и това го умееше. Нерядко й се любуваше гласно и ако не чувстваше, че го прави с любов, би го приела за обикновен цинизъм; думите му я изненадваха преди да се любят, други път след, а понякога и по време... Тези изрисувани устни, тези ъгълчета, придаващи нов нюанс при всяко трепване - шептеше, - този изтънчен, патрициански нос, тези изваяни вежди, а очите... тропическа черна наркоза... Какви дълги, хубави крака! Колко гладка, плътна, мека кожа, никакво косъмче, никаква точица или веничка - как да не целуваш а капило ускве ад унгвес! * А пропорциите на налията с прекрасните задни полусфери! А цицките? Изящни, чувствителни, вирнати... о, по-красива си гола...

          Но ако Ник бе разсеял самокритичността й, успявайки да я дистанцира от властващия "ориенталски, касапско-цуцорест вкус", като по този начин бе увеличил чисто женското й самочувствие, то неимоверно по-голяма бе заслугата му, помагайки й да открие една неподозирана своя черта - способността й истински да обича! Тя не бе инвалид, тя можеше, тя обичаше! Откритието имаше силата на вулканичен взрив, чувствата се оказаха клада, в чиито пламъци тя се хвърли доброволно, стремглаво! С цялото си същество, с разума, с чувствата и сетивата си съзнаваше как горенето я правеше щастлива, силна, пълноценна! Огненият дъх на откритието изпепеляваше скрупули и задръжки, опияняваше я - колко прекрасно било да обичаш! Просто несравнимо с внушеното й от маман "остави се да бъдеш обичана"! И тя се любуваше на новооткритата си способност, радваше й се, както навярно Джеси би се радвала на оздравелите си крака! Мигар Жасмина би се въздържала от прохождане, би се насилвала да не става от количката, ако това противоречеше на някакви морални догми?...

          Понесена на гребена на щастието, Марга бе подета и от втора вълна - та тя съвсем и ни най-малко не била фригидна! Боже мой, тя беше забравила що е това целувка, а как я целуваше Ник!... Цялата, без задръжки! Колко неподправени, изгарящи и неописуеми бяха усещанията и чувствата да се сливаш с човека, когото обичаш, да влагаш цялата енергия, обич и страст, на която си способен; колко

* От косата чак до ноктите на краката, лат.

неподатлива на описание бе кулминацията, а и състоянието на най-прекрасното безсилие накрая, безсилие, правещо я най-силната в света!...

          Ник я окриляше и с признанието, че с никоя досега не е постигал едновременност на "сексуалния екстаз" и че с никоя не се е чувствал истинска личност и мъж. Сетне тя с горчивина се бе сетила как навремето преди да се ожени, веднъж Коста, любейки я, бе произнесъл "обичам те", а тя бе възмутена от "смесването на физическата с възвишената любов"... С Ник не можеше да си представи любовта разделена...

          Харесваше й любенето с него дори и след близо двегодишна връзка, когато бе открила и не толкова привлекателните му черти. Бяха установили мястото, където им е"най-сладко" - това бе жилището му в "Белите брези" на булевард "България". На него му харесваше да го правят и в Панчаревската им "бяла гълъбица" с изглед към езерото и във "фамилния замък" на Зарков-старши в "Лозенец", докато Марга с нежелание склоняваше да бъде отведена там, особено в покоите на Николаевия създател, където чувстваше необяснима боязън и дискомфорт. Имам пай върху част от вилата - обясняваше й Ник, - а на улица "Райска градина" в "Лозенец" е преминало детството ми!

          При първото й въвеждане в дома на улица "Райска градина" Ник се държа някак церемониално и подобно някой гид, за когото е важно забележителностите да се харесат на всяка цена, показа й всички стаи на втория етаж. ("Първият кат, където са кабинетът, двете спални, галерията и зимната градина, винаги е под ключ.") Би се засегнала от прозиращата ирония, ако не знаеше публичната за най-близкото му обкръжение тайна - хилавата му синовна почит. Но Марга бе истински смаяна от "фамилния замък", точно копие на Каблешковата къща в Копривщица. Фасадата на къщата, (кафяво-бежова, с бели орнаменти покрай прозорците и еркерите, с растителни мотиви по възрожденската арка над балкона, комините с вид на феодални кули, турските керемиди, дървените парапети и импрегнираните дограми) както и екстериорът (скритият зад висок зид геран с керемиден покрив, голямата копривщенска порта, високият бор и големият туристически фургон, "паметник" от времето на мащехата на Ник, която си падала по "ексцентричното летуване"), още при първото й идване й бяха подсказали да очаква и по-особен интериор. Не остана излъгана. Докато "гидът" разиграваше скеч, коментирайки забележителностите - тревненските дърворезби по долапите, по гардероба, шкафчетата и леглото в спалнята, по масите и столовете в трапезарията и "пустата детска стая", слънцата по таваните - все уникати, дело на приложниците Д. Лачев, Ст. Шешев, Ив. Н. Иванов, тя мълчешком се дивеше и на изящните чипровски килими.

          - Няма да ти кажа колко е платил за всичко това, направено специално за нея - бе казал Ник, сякаш прочел мислите й и изоставяйки шутовския си тон. - Единствено гостната, стил "Сецесион", е непроменена от детството ми.

          Обширният хол за него бе храм - по реставрираните, но автентични виенски мебели, групирани на кътове, бе седяла майка му, съзерцавайки навярно пламъците в камината. Тъжните голи дървета - бе обяснил той - са от белия период на Морис Утрило. Мама много обичаше тая картина, беше я открила в едно забутано магазинче на улица "Мон-Сьони"... Не грешиш - това е доайенът на наивистите Русо, твърде характерен, за да се сбърка, но него не го е купувала мама. Впрочем, скъпа, това са част от картините. Моят мил папа има навика да влага парите си в живопис, в заключената галерия долу има неща на Кандински, Фернан Леже, Андре Лот, Жан Люра, Албер Марке, Андре Масон, Жорж Руо и на още един Жорж - българина Жорж Папазов...

          Едва впоследствие Марга щеше да разбере, че причина за настояванията му да посещават "Каблешковата къща" не е в спомена по детството му, но че доза носталгичен сантимент все пак има и той е в непроменения хол, стаил духа на майка му. Предположенията й се потвърдиха, когато веднъж той я изненада с молбата тя да облече една от отлично съхранените рокли на майка му ("Фигурата и височината ти отговарят на нейната!"). Роклята, изцяло от брюкселска дантела, с тюлена фуста, наистина й стоеше превъзходно - малко ретро, което навярно бе подсилвано и от широкополата шапка. ("Истинска Грета Гарбо!") Марга със завист беше помислила, че по-хубава дреха никога не е обличала...

          Ник не пропускаше да я доведе на улица "Райска градина", колчем родителят му отпрашеше в странство, което не бе рядкост и неусетно вечерите бяха станали традиция. Когато тя се появеше сияеща в хола - преобразена от дрешника на майка му, - той вече я очакваше в също така ретро костюм от тъмно английско дубле, двуреден, с широки ревери и широк панталон, с подобаваща риза и вратовръзка пред празнично подредената маса, с отворена бутилка шампанско, запалена свещ и прибор за двама. Това е Жозефина Бекер - обясняваше той щом пуснеше някоя от съхранените стари грамофонни плочи, купени навремето от майка му в Париж. - Сега слушаш  Шарл Трене; знаменитият някога "Парижки романс", направен е филм с него и с участието на Морис Шевалие... Ех, Франция, Франция... Забелязваш ли колко сластен е гласът на Глория Ласо? С испански акцент; Мексико-о!... - тоя хит на Луис Мариано е бил страхотно популярен! Разбира се, няма да минем без Едит Пиаф и Азнавур... Моля ви, госпожо, един валс с моята слабост Андре Клаво!...

          В началото шансоните й изглеждаха монотонни, речитативни, ала Ник влагаше особено чувство във всичко това и притисната в тялото му по време на валсовете и тангата, освен увереността му на добър танцьор, от него през нея минаваше и една странна тръпка, караща я да се пренася в първата половина на века...

          Други път, уловил ръката й през масата, рецитираше любимите си поети; случваше се да извади няколко изпомачкани тетрадки и да й почете откъси от своите детско-юношески парижки дневници, в които се долавяше колорита на "столицата на света", пречупен през пуберския му поглед (прочитайки по негово настояване Марсел Пруст, Марга щеше да открие удивителното сходство между привързаността на героя към майка си и тая на Ник, с различието, че последният като че ли не обичаше, а бе наранен от своя осуетен от смъртта й развой на бъдещето си); разказваше й сънищата си, в които косвено отново присъстваше тя, майка му... Ала той никога не говореше директно за нея, нито разрешаваше въпроси, нещо повече - майка му беше тема табу... Веднъж Марга предложи да запалят камината, в която нарязаните дървета стояха сякаш декоративно. Гласът на Ник изведнъж бе станал дрезгав: "Тази камина никога не е горяла, защото в този дом никога не е горяла любовта!"...

          Ник не бе многословен и по отношение на баща си. С изключение на една-единствена вечер, когато й го описа като "азофил", професор доктор по "трябвализъм", лош слушател, но добър оратор, най-често употребяващ личното местоимение в първо лице единствено число... Според Ник той отдавна бил скъсал с науката, както ставало с всеки, който я подчинявал на политиката; в средите му уважението било изместено от боязънта. Втората си жена бил отнел с правото на по-силния от своя най-добър дотогава приятел, за да я прогони не след дълго...

          Под влияние на Николаевото отношение към създателя си и недомлъвките, с които говореха за него у Пламен Кочев, Марга бе почнала да се опасява, че един ден той ще ги пипне в дома си. Което се и случи. Една лятна вечер Зарков-старши влезе в хола без почукване и Марга буквално се вкамени. Успя да ловне твърдия му, студен и изучаващ поглед, с който той я измери от вратата - поглед, траял не повече от миг и сменен от благоразполагаща усмивка. Беше физически антипод на сина си - среден на ръст, слаб и среброкос, спортната му фигура в бял костюм от шантунг скриваше възрастта. Изглежда безпогрешно бе разпознал Маргиното смущение, защото се извини и като седна до тях, с лекота и чувство за хумор заразправя как веднъж (било твърде отдавна) след досадно самолетно закъснение се прибрал в Панчарево в малките часове; бил изморен и не запалил осветлението, пожелал да изпуши цигара на тъмно, преди да си легне. "Съзрях я в последния момент, едва не седнах връз нея, спеше на малкото канапе. Едва после разбрах, че къщата е пълна с гости на Ник, имаше някаквъв празник, ако не ме лъже паметта? - той погледна някак между другото към сина си и отново се обърна към нея: - Пренесох я от неудобното канапе на леглото, а тя дори не се събуди!" Засмя се, после се извини повторно и, оттегляйки се към кабинета си, й направи комплимент за съчетанието на прическата с обеците (дали се досещаше, че едрите аметисти са на покойната му съпруга?)... Като че ли с разказаната случка целеше внушението: "Не се стеснявайте от мен, не съм тесногръд!" Навярно защото съзнанието й го бе рисувало по-чер от дявола, тя бе приятно впечатлена от него, дори се запита дали Ник не бе краен в оценките към баща си, както бе краен, издигайки на пиедестал майка си... Сякаш прочел мислите й, Ник мрачно бе отбелязал: "С лустросаните си маниери, когато пожелае, той успява да е приятен дори на печени хитреци като него, нежели на рибки като теб!" Марга се бе опитала да отклони явно щекотливата тема с шега: "Ами че той бил гадже и половина, не бих имала против и да ме поухажва!", ала вместо да се разсея, той се беше подразнил: "О, повярвай ми, ти си твърде стара за него! Неговите жени са двайсетгодишни! А в реакцията ти има прилика с тази на порканата докерска Долцинея, за която той ти разказа. След като й бе обяснено как се е озовала в леглото, тя попита: "Чукал ли ме е? Не бих имала нищо против, но да помнех..."

          Сетне щеше да я е яд на себе си, задето вместо да се оскърбява до сълзи, не го беше ухапала: "Мопасан е описал майка и щерка с общ любовник! Защо да няма баща и син с една любима?" Но Ник си бе Ник - полифоничният човек, който никога не бе един и същ и чиято основа бе изградена от материала неспокойствие... Но нали тъкмо такъв го обичаше - с рецептори и за собственото й непостоянство, с нетърпимост към блатното свикване? В порив на тотално взаимно привличане, вместо никога неупотребеното "обичам те", веднъж го беше попитала: "Как можеш да си едновременно мечтател и хулиган, философ и авантюрист, нежен и грубиян, идеалист и песимист?" В отговор той я бе дарил с къса целувка по носа: "Ти предизвикваш най-доброто в мен. И си в по-изгодна позиция, понеже не мога да открия хватката, с която ме държиш в партер! - Беше я целунал по единия ъгъл на устните: - Не я отхлабвай... - после по другия ъгъл - тая хватка!" Ала други път полу на шега полу на истина се ръфаха здравата: Той: "Заради жителството ли си се омъжила?" Тя: "Благодарение на татенцето ли си главен редактор?" Той: "Толкова ли е безличен мъжът ти, че никога не се оплакваш от него?" Тя: "Да се разведеш с лекота веднъж, не предполага ли още по-олекнали задръжки втория път?" Той: "Струваш ми се амбициозна, а още не си ме молила за уреждането ти като редактор." Тя: "Единствено с тая цел те свалих и кат' ми свършиш работа, ще ти бия шута, а междувременно що да не те поизползвам и за някои други услуги?" Той: "Относно ония услуги си майстор използвач, признавам. Но за перото май нямаш кураж." Тя: "Явявала съм се на конкурси, драги ми господинчо, ала да си жена е по-трудно. Ти няма да го разбереш." След като се осведоми за конкурсите, за вестника, на който е сътрудничила и ядовито промърмори "Затворен номенклатурен кръг!", Ник никога повече не се върна към темата...

          - ...именно Тарковски!

          - Е, да - "Жертвоприношение", "Носталгия"...

          - Мисля, че този филм е носталгия по изгубената духовност.

          - Филм за греха.

          - Егоистичен хедонизъм, скука и отегчение от живота, грубост, гордост...

          - Страх от смъртта...

          - Но не може да бъде чут и именно оттук, според мен, лъха песимизъм.

          - Кукличка. Това е аналогия с библейския Авраам, който е готов да жертва сина си за бога.

          - А заплахата от ядрения апокалипсис?

          - Синът на Александър ще преоткрие откритото от баща му и ще продължи делото му.

          - Както ние на нашите бащи, нали? Не се занасяй.

          - В началото бе словото, Ник. Колкото до Фелини, мисля, че нещата не стоят точно така.

          - Залагаш прекалено много на Оскарите, Златните глобуси и Давидите на Донатело. Всъщноскт сър Ричард Атънбъро губи в уклона си по политическите истории.

          - Животът в крайна сметка не е ли политика? Прости ми, Фелини е прекалено провинциален, прекалено подробен и бъбрив. За него не може да се каже, че е космополит като Форман, Кончаловски, Бергман, Хичкок. Кха.

          - Не знам доколко е кок, но че е Хич съм сигурен.

          - В какъв смисъл? Моля? Гледаш с вид на доктор, пипнат при извършване на криминален аборт, докторе...

          ...Затворен номенклатурен кръг! Трябваше да мине и времето, необходимо й за асимилиране на многото нови събития в живота й, за да й направи впечатление, че в техните разговори все по-често взе да присъства и една тема, към която Ник очевидно имаше слабост. Първоначално тя приемаше темата като допълнение към стремежа му да изпъкне пред нея с оригиналност и нестандартна ерудиция, ала не се наложи да чака дълго, за да разбере, че се лъже. Беше се оказал политикан. И когато по-късно откри подобни качества у Юлий Монев и Гечно Фотев, мислено им заяви: Не сте оригинални, вече е казано от друг преди вас. Говореше й за липсата на мотивация за труд, за отчуждението, за апатията, не смяташе за беда ширенето им сред върховете ("Знаеш ли, че те скриха за Чернобил и докато всички ние ръфахме радиоактивни марули, на моя мил папа и сие даваха калиев йодит?..."), а избуяването им "долу" - покварата на съзнанието, преобръщането представите за добро и зло, за почтеност и безчестие; народът бил приучаван да смята противозаконното за свободно, свободата за беззаконие, а законността - за несвобода. Но българинът бил прибягнал до познатото му от турското робство противодействеие - пасивната съпротива: те ме лъжат, че ми плащат, аз ги лъжа, че им работя, което неминуемо щяло да срине държавата и плутокрацията, макар пак малкият човек щял да опере пешкира, понеже нямал сметки в швейцарски банки. Но рано или късно те щели да бъдат принудени вместо псевдоперестройка, да пристъпят към истинско обновление... "Ние сме най-изгубеното поколение - бе казал Ник. - Първоначално повярвахме в идеалите на бащите си, в строителите на Хаинбоаз, но  когато се видяхме изиграни, най-плодотворното ни време бе отминало, вече бяхме увредени от сянката на мълчанието и страха. И дори истинското обновление да дойде, за нас ще е късно, защото чувството ни за лична човешка реалност вече е изгубено, което, според френския моралист Габриел Марсел, значи свеждане на човека до предмет. Но темата "френски моралисти" има и един друг аспект - лично аз съм уверен, че Сталиновият режим е рожба именно на 18-ти век, на Просвещението с неговия атеистичен рационализъм, родители на ГУЛАГ и сциентизма са Волтер, Русо и Холбах!..."

          Какво точно в словоизлиянията му не й харесваше, Марга не можеше да назове (едва ли имаше по-голям софист от него), ала нещо в нея се съпротивляваше, стаяваше се едно упорство, граничещо с инат. Понякога го иронизираше с думите "Отдавна не сме си чуруликали за преустройството?" с надеждата да убие завинаги зачекването на тази тема, на което той отговаряше:

          И ти, обичана жена,

          която всичко си за мен,

          усмивката ти избледня

          и моят дух е вледенен... *

Или:

          С молитви, с пост надявах се, че може

          отвъд да се сдобия с райско ложе.

          Ала неволно пръднах на молитва

          и - край на всичките надежди, боже. **

          Слава богу, че все пак не преиграваше, че имаше усет за мярката. Ала минаваше време и когато тя, успокоена, вече си мислеше, че се е отказал да й досажда с политиканство, той ненадейно я опровергаваше.

          При друг опонент вероятно би спорила с аргументи и жар и, беше уверена, би надделяла. Ала тя не желаеше Ник да бъде свързан по какъвто и да било начин с каквито и да било негативни емоции, но все пак мислено го наричаше презадоволен човек - като в оня израз за дявола, който, като си нямал работа, си таковал децата... Предпочиташе да го обезсърчи, показвайки му, че не взема на сериозно упреците му за своето "безучастно мълчание": "Миличък, ако ми кажеш, че фъшкията е вкусна, пак няма да знам как да те оборя, затова предпочитам да мълча. Що не заместиш натрапчивата си идея с някакво хоби?" "Хоби ли?

          "Умрелите се будят, как да спя?

          Пшеницата узря - как да не жъна?

          Тирани властват - как да ги търпя?" ***

          По правило след отшумяването на подобни "безсмислени тиради", тя имаше чувството, че се сдобряват, долавяше как той полага усилия да се съобразява с нея, да проявява търпимост към гледната й точка, с която не беше съгласен (ролята на пречистваща индулгенция най-често изиграваше влечащата ги плът)...

          Помнеше как след едно такова сдобряване, вървейки по "Граф Игнатиев" покрай храма "Свети Седмочисленици", тя го беше попитала за датата и когато той не разбра особения тон на въпроса й, припомнено му бе за оная снежна привечер в парка, от която неусетно се бе изтъркулила точно година... Ник предложи да запалят свещ за "първия рожден ден - нашата Бъдни вечер", след което да го ознаменуват в Чешкия клуб. Постояха пред олтара с горящи свещи в ръце и вече се канеха да си тръгнат, когато Ник се прекръсти. Тя го изгледа слисана, ала не продума - пак играеше роли, този път на вярващ... Сетне пред запалената върху малка торта свещ тя не пропусна да го подкачи, като очакваше да й се озъби, ала той най-смирено призна, че вярва в Създателя, но не и в поповете и догмите... Никщина.

          Странно, неговият хъс да я заяжда за политика сякаш най-често го обхващаше у тях, при "Белите брези" и почти никога в Панчарево (казваше, че изгледът от езерото, колкото го пречиства, толкова и го натъжава за "глобално омърсената природа") или "Лозенец" (може би детството му го настройваше носталгично?). За сметка на това именно в "Лозенец" и Панчарево той се превъплащаваще като "фен" на прокълнатите поети и най-вече на Байрон и Бодлер (стихове на последния в свой превод се канеше да предложи на някое издателство. Обсъждането на неговите преводи по правило прерастваше в рецитация на Траянов, Дебелянов, Яворов и на някои руски и родни съвременни поети, ала колкото и да отричаше, слабостта му към Д. Г. Байрон бе несравнима;

възмущаваше се от "филистерска Англия, която и до днес не може да прости дързостта му, оправдавайки жлъчта си с личния му живот". Понякога надделяваха мажорните нотки:

          Вземи ми титлите, съдба,

          и нивите, орани с плуг -

          презирам робските чада

          ведно с угодниците тук!..., *

други път миньорните:

          Любов, Власт, Слава в дните прежни,

          Ум, Младост мои бяха.

          Тела прегръщаха ме нежни

          и чашите пламтяха.

          ...На всичко ценно на Земята

          бях гордият владетел.

          А днес се ровя в паметта си

          и смятам сам сурово

          кои от миговете къси

          бих изживял отново? *

          В една такава изпълнена с униние вечер, когато у него липсваше дори желание за стихове, Ник бе прошепнал: "Знаеш ли какво е да си син на такъв човек? Не можеш да се отскубнеш от сянката му!" Едва ли вината за това ноктюрно можеше да бъде приписана на шампанското, което по правило присъстваше на съвместните им часове; без видима връзка веднъж я бе приковал с въпроса: "Когато стана таксист и почна да изплащам дълговете си към него, ще се уважавам повече. Ти ще държиш ли на мен

* Джордж Байрон, "Слънце на безсънните", прев. Г. Ленков

** Омар Хайям, "Рубаят", прев Й. Милев

*** Джордж Байрон, "Слънце на безсънните", прев. Л. Любенов

тогава?"

          Обичаше го и такъв - безпомощен, нуждаещ се не от друго, а от майчина ласка и утеха. И тя му ги даваше, и чувстваше как той се успокоява в скута й, как притихва с утолена от нейните думи и ласки жажда - един тъй различен и тъй привлекателен Ник... Впрочем не бяха ли неговата внезапност, неговата непредвидимост и неспокойствие нещата, с които я държеше в ръцете си?

          Никога не беше допускала, че неговата непредвидимост ще стигне чак дотам - да я издигне високо над планините, в небето, на хеликоптер! В началото още не знаеше, че импровизациите бяха негова стихия и те я смайваха, очароваха, оставяха я като доверчиво дете в ръцете му. Искаш ли да отскочим до Пампорово? - я беше попитал без всякакво предисловие. - Утре се връщаме. Дори не беше и чувала за въздушната линия Пловдив - Пампорово. Мигар можеше да забрави как на фона на хищния рев на моторите той се бе привел над рамото й и уж надделявайки над шума, уж опитвайки да й показва внушителната панорама на Родопите, Ник играеше с устни и дъх с ухото й, как тя изведнъж се бе абстрахирала от групата бабички англичанки (или германки, без значение) и се бе оставила да бъде целуната...

          Една от неговите непредвидимости беше и направеното мимоходом съобщение: "Във вестника, където някога си сътрудничела, има свободно редакторско място по чл. 64. Научих го случайно от юриста им, докато пиехме кафе в барчето им. Що не опиташ? Познат ми е, но не зависи от него, за да ходатайствам." За няколко дни бе успял да разсее скептицизма й с аргумента, че за някакво си временно място едва ли ще има навалица. "Може аз да съм ти кадем?"

          Той наистина се беше оказал "кадем". Минавало й бе през ума, че от появата на Ник в живота й оня мрачен тунел от нейните сънища, през който вървеше сякаш от детството си, изведнъж беше почнал да просветлява. А излизането й на слънце под открито небе съвпадаше с назначението й във вестника...

          - ... спокойствието на самоизчерпилото се движение е измамно. В действителност това спокойствие е свидетелство за голямата самота, обаче самотата, която не страда, самотата, която не желае да бъде нарушавана. Алкестида отдавна е изчезнала от Земята и в този час пик на самоизчерпването самотата е единственото спасително убежище...

* Джордж Байрон, Слънце на безсънните", прев. Г. Ленков

          Самота? Убежище, час пик? Но... часът вече бе осем и половина!

          - Това не се отнася до мен, скъпи братовчеде - каза Ник високо. - Категорично! Час пик и прочее. Ще обясня защо.

          Страдалческият вид, придаван му от издутата буза, не успя да прикрие две неща, които тя в първия миг не разграничи. Като че ли първото бе познатият й признак за проникване на алкохола в кръвта му, ала вместо познатото леко помътняване, очите и гласът му излъчваха особена твърдост.

          - Ник! - прошепна Марга. - Трябва да вървя, окъснях!

          - Не - каза той, без да се обръща към нея и тя доби усещането, че твърдостта добива метални оттенъци. - Никъде няма да ходиш.

          - Ти обеща. Първо да ме откараш, а после да поръчаш такси. Забрави ли? - Опитваше се да бъде непринудена.

          - Казах - не!

          - Но какво си шушукате, сладурчета? Да не би... - започна Пламен Кочев, но Ник го прекъсна:

          - Искам да направя с