transparent
Custom color #:
close
Move up Move right Move down Move left
Set Show more as default view Set Show less as default view
Tutmanik

New? Join now!

дипломати

За ползите и бъдещето на мониторинговия механизъм на ЕК за България

Мониторинговият механизъм на ЕК за България в областта правосъдие и вътрешен ред е необходим и полезен за България. Друг е въпросът дали страната ни пълноценно се възползва от помощта, която й се оказва чрез европейската оценка. И какво отвъд механизма трябва да се направи, за да продължат усилията за реформи. Тези въпроси обсъждаха участниците в дискусия за ползите и бъдещето на механизма, организирана от euinside и  blogeurope на политолога Владимир Шопов.

Може би най-силно разговорът беше провокиран от въпроса доколко т.нар. CVM (Сooperation and verification mechanism) е средство за външен контрол от страна на ЕК и доколко набелязаните в него проблемни точки се „интериоризират”, т.е. се припознават като част от вътрешния дневен ред и в България. И тук се оказа, че гледните точки са много. повече на euinside.eu

България ще се включи активно в новата дипломатическа служба на ЕС
За конституирането на новата Европейска служба за външни отношения, вече е създадена работна група, в която ще бъдат обсъдени вижданията на всички страни-членки на ЕС за нейната роля, състав, за механизма, по който ще бъдат назначавани посланиците и специалните представители на ЕС по света, както и нейните функции. Със задачата да отстои националните интереси на страната е натоварен евродепутатът от групата на Европейската народна партия (ЕНП) Андрей Ковачев. Това стана ясно от срещата на министъра на външните работи Николай Младенов с българските евродепутати от групата в Брюксел, по време на която г-н Младенов е изложил приоритетите си като външен министър. повече на euinside.eu
Досиеталийкс

Досиетата на съпричастни по един или друг начин българи към комунистическата Държавна сигурност са едно от малкото неща, които предизвикват истинско зомбиране в българското общество. Ненавистта към бившия режим никога не успя да изкристализира в нещо смислено, отвъд печеленето на политически дивиденти - натирването на една политическа партия за сметка на друга. Самото общество обаче, продължава да бъде апатично по купища причини, които няма да разглеждам сега тук.

На българското общество така и не му стигна смелостта да постъпи както повечето централноевропейски държави и да създаде закон за лустрацията, който щеше да реши голяма част от проблемите на страната ни с миналото. За 20-те години нерешаване на този проблем, той така дълбоко е пуснал корени, че на практика ще бъдат нужни десетилетия, за да може обществото да се самоизчисти от мътилката.

Не е честно повече на euinside.eu