transparent
Custom color #:
close
Move up Move right Move down Move left
Set Show more as default view Set Show less as default view
Tutmanik

New? Join now!

правосъдие и вътрешен ред

Хърватия на финала на преговорите за членство в ЕС или защо последните крачки винаги са най-трудни?

Двайсет години след болезнения разпад на бивша Югославия и почти шест години след началото на преговорите с Европейския съюз, Хърватия е на прага да стане 28-та страна-членка на общността. За да приключи преговорите, страната трябва да затвори формално още няколко преговорни глави и да осъществи на практика най-трудните реформи от глава „Правосъдие и основни права“. „Единствените реални проблеми пред Хърватия са проблемите от глава 23, преговорите по всички останали глави са приключили и предстои затварянето им, но други големи проблеми няма“, увери по време на посещението си в Загреб на трети март еврокомисарят по правосъдието, основните права и гражданството Вивиан Рединг.

Дори по отношение на нерешените проблеми, Европейската комисия отбеляза, че е постигнат значителен напредък, каза още Рединг, но докладът на самата Комисия, представен по-рано през седмицата остава все така критичен. повече на euinside.eu

Докладът на ЕК по CVM: само устремът не стига

Устремът за реформи вече е просто и ясно ангажимент - тази промяна в стилистиката ясно показва посланието на междиния доклад на ЕК по мониторинговия механизъм. Макар докладът да е „технически”, т.е. в него липсват политически оценки, отношението на Комисията по ключови въпроси е недвусмислено ясно: като страна-член на ЕС България има ясни ангажименти, а само политическата воля не е достатъчна за изпълнението им.

А какво се е случило с устрема за реформи? „За да запази реформаторския устрем, България следва да продължи да съсредоточава усилията си върху националната стратегия за съдебна реформа и да осъществява задълбочена реформа в съдебната система и в полицията.”

Това изречение е директен отговор на опитите на правителството да прочете годишния доклад от юли 2010 изцяло в своя полза и като критика само към съдебната власт. Деликатните намеци за полицейска реформа досега (миналата година пишеше „да продължи реформата на полицията”) очевидно не са били приети достатъчно сериозно, затова се налага да се каже ясно – реформата в съдебната система трябва да върви ръка за ръка със „задълбочена” реформа в полицията. повече на euinside.eu