transparent
Custom color #:
close
Move up Move right Move down Move left
Set Show more as default view Set Show less as default view
Tutmanik

New? Join now!

природен газ

България строи газова връзка и със Сърбия

Ден след подписването на споразумението за изграждане на газова връзка между България и Гърция, енергийният минстър Трайчо Трайков подписа в Брюксел “съвместно изявление” за подготовката на проект за изграждане на интерконекторна газова връзка между България и Сърбия. В документа, подписан в присъствието на европейския комисир по енергетиката Гюнтер Йотингер, са очертани основните стъпки в развитието на проекта. Той съдържа и призив към Европейската комисия и големите международни финансови институции да подпомогнат финансирането на проекта, се казва в съобщение на сръбското енергийно министерство.

Българската страна вече обяви, че ще получи 60 млн. евро по Оперативна програма “Регионално развитие” за строежа на отсечката от Дупница до границата. повече на euinside.eu

Барозу търси каспийски газ за Европа

„Огромен пробив“ - с тези думи председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу определи подписаното в четвъртък в Баку споразумение между Азербайджан и Европейския съюз за доставки на каспийски газ за Южния газов коридор в Европа. Барозу и азербайджанският президент Илхам Алиев положиха подписите си върху стратегическа декларация, в която се посочва, че „общата цел и на двете страни е развитието на Южния коридор“ и че Азербайджан ще има основен принос за това развитие, осигурявайки ресурси от находището Шах Дениз 2, както и от други находища в страната.

При посещението си в Азербайджан Барозу заяви, че ще работи за реализацията на Южния газов коридор, за да може каспийският газ да потече директно към европейските потребители и да бъде осигурена сигурността на доставките на газ за Европа. повече на euinside.eu

Трънска приказка за добрия и лошия природен газ

Понякога детайлите около една случка говорят повече, отколкото самия сюжет на случката. Осъзнах този факт след неколкочасов престой в Министерския съвет, в очакване на новини от заседанието на кабинета. Всъщност, имах конкретни въпроси към един определен министър и поради актуалността на ресора му допуснах (твърде погрешно!), че вероятността да се появи на редовната пресконференция е голяма. Оказа се, обаче, че от няколко седмици брифинги няма, а журналистите дебнат министрите на стълбите. И, въпреки инсталираните микрофон и тонколона - камери, микрофони и напористи репортерки буквално се накачулват върху злощастния министър, решил да мине покрай тях.

Разказвам това, както би казал многословен адвокат на съдията по делото, защото по-късно ще разберете колко е важен този детайл за общата картина.

В часа на газовата мъгла

Последното нещо, за което се сеща човек на връх Джулая са цените на газа и парното. Е, поне преди да прочете вестниците. Че природният газ поскъпна с близо 25 процента и повлече и парното не е изненада, защото помните ли какво се случи предизборно с цената на газа от 1 юли 2009? Намаля с цели 30 процента. Очевидно „международните пазари” прекрасно отчитат българската политическа конюнктура и благоприятстват използването на газа като тояга и морков. А помните ли, че легендарният министър и корифей на икономиката Петър Димитров „подари” на софиянци, пак предизборно, още една година парно по старите цени?

По силата на максимата за лудия и зелника не е учудваща склонността на управляващите да заиграват политически с цената на газа. повече на euinside.eu

В очакване на Путин

В събота у нас пристига руският премиер Владимир Путин. Той ще изневери на навика си да осбъжда българо-руските енергийни проекти по телефона, защото е „проявил разбиране” към натоварения график на Бойко Борисов. Който пък няма проблем да работи и в събота, защото по принцип не почивал в събота.

Единият повод за срещата е предстоящото на 15 ноември в Москва подписване на договора между БЕХ (Българският енергиен холдинг) и "Газпром” за създаването на съвместно дружество за изграждането на българския участък от тръбопровода „Южен поток”. Отново ще стане дума и за цената на газа. Въпреки че, според Борисов, откакто ГЕРБ е на власт цената на газа постоянно пада (всъщност, от 5 корекции тази година само една е надолу и то с по-малко от 1%, в резултат на „големия пробив” в преговорите в "Евксиноград" лятото), той ще поиска да падне още. повече на euinside.eu

Путин в Брюксел: германски коли и руски газ

Посещението на руския премиер Владимир Путин в Брюксел на 24 февруари не остави никакво съмнение, че Русия няма да спре пред нищо, за да защити интересите си на европейския газов пазар. На съвместната пресконференция с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, Путин отново яростно атакува т.нар. Трети енергиен пакет - енергийното законодателство на ЕС.

Нашият газ по нашите тръби!

Проблемът на Путин е изискването собствениците на тръбата да не получават автоматично 100 процента собственост върху капацитета й, а да са длъжни да запазят само част от обема за себе си като оставят правото и на трети страни да използват тръбата. Заради това изискване трябва да бъде променено и българо-руското междуправителствено споразумение за „Южен поток”. Заедно с Германия, Русия изгражда газопровода „Северен поток” и Путин даде именно този пример:

„Казват ни „Който притежава газа, не трябва да притежава транспорта”. Ето „Газпром” заедно с европейски партньори (германци, холандци) построи тръба по дъното на Балтийско море. Но ни казват: пуснете трети участник. Къде да го пуснем? повече на euinside.eu

Doviđenja, Gazprom!*

"Газпром" вече няма да доставя газ за Хърватия. От първия януари следващата година страната ще получавa доставките си от италианския концерн ENI, който според официалната информация е предложил по-добра цена и по-добри условия. Договорът с ENI е сключен за период от три години, през които италианската компания е задължена да доставя средно по 750 млн.куб.м природен газ на година, при това в две посоки – през Словения и чрез новия хърватско-унгарски интерконектор, който се очаква да заработи през този период.

От хърватския нефтогазов монополист INA уточняват, че са избрали ENI за доставчик, за да гарантират, че няма да има проблеми през идващата зима в случай, че поредно недоразумение между Русия и Украйна остави Европа без руски газ. Въпреки че Хърватия разполага със значителни собствени запаси от природен газ, около 40% от потреблението й се допълва от руски доставки. При последната сериозна криза през зимата на 2009-а страната пострада сериозно от руско-украинския конфликт и дори обяви бедствено положение. повече на euinside.eu