transparent
Custom color #:
close
Move up Move right Move down Move left
Set Show more as default view Set Show less as default view
Tutmanik

New? Join now!

стратегическа концепция

НАТО търси пътя си в 21 век

За първи път от 1999 година насам НАТО преразглежда стратегическата си концепция. И за първи път България има възможността да участва в предефинирането на целите, стратегиите и функциите на организацията.

 Ключова реч произнесе американският държавен секретар Хилъри Клинтън на 22 февруари пред участниците в семинар, посветен на новата стратегическа концепция на НАТО, организиран от Атлантическия съвет. Тя очерта подробно новите, нетрадиционни заплахи и предизвикателства, на които трябва да отговори трансатлантическата организация: тероризмът, киберпрестъпленията, пиратството, несигурността на енергийните доставки. Това са заплахи, които не признават границите и произходът им не винаги е ясен, подчерта Клинтън. Особено важен елемент от новата стратегическа концепция за НАТО е системата за противоракетна отбрана: повече на euinside.eu

Започва срещата на върха на НАТО в Лисабон

В Лисабон започва двудневна среща на върха на НАТО. Трите ключови решения, които се очакват от форума, са свързани с новата Стратегическа концепция на Алианса, с изтеглянето на силите на НАТО от Афганистан и нов старт на отношенията с Русия.

След срещата на върха ще имаме по-ефективен, по-ангажиран и по- способен Алианс. По ефективен, защото НАТО ще инвестира в ключови способности като противоракетната отбрана, кибер отбраната и стретегическия и тактически въздушен транспорт. По-ангажиран, защото НАТО ще търси контакт с нашите партньори по света, държави и други организации. А по-способен, защото ние топим мазнини, но инвестираме в мускули”, каза дни преди форума генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен. повече на euinside.eu

НАТО след Лисабон: акцентите в новата стратегическата концепция

Повече диалог с международните граждански партньори; по-голям акцент върху възстановяването на страните, пострадали от конфликти; обединяване на ресурсите с цел по-голяма ефективност - това са акцентите в новата Стратегическа концепция на НАТО, одобрена от лидерите на страните-членки в първия ден от срещата на върха в Лисабон.

"Тази стратегическа концепция не е просто изложение на принципи илистремежи, това е план за действие, който ясно поставя конкретните стъпки, които НАТО ще предприеме още днес (е, може би от утре). Този план за действие ще бъде изпълнен и ще направи Алианса по-ефективен, по-ангажиран и по-ефикасен от всякога", каза генералният секретар на НАТО  Андерс Фог Расмусен.

Водещите принципи повече на euinside.eu