transparent
Custom color #:
close
Move up Move right Move down Move left
Set Show more as default view Set Show less as default view
Tutmanik

New? Join now!

Halloween

Отново наближава Хелоуин

HALLOWEEN   - един от най-обичаните и очаквани празници, не само в Америка, а и почти в целия свят.

"Аз съм вашият другар, аз съм вашият кошмар.
Меря аз без много шум вашия човешки ум.
Дай бонбони, че духът ще те подгони!"

Маски, маскарадни костюми, бонбони и сладки за децата, престорен страх, искрени усмивки, тикви като озъбени фенери, веселба, празнично настроение - това е съвременният Хелоуин, 31 октомври.

История

1000 – 100 г. пр.Хр.
Келтите прануват тяхната Нова година на 1 ноември. Те вярват, че нощта преди Нова година – 31 октомври, е денят, в който светъта на живите и този на мъртвите се сливат в едно и дава възможност на мъртвите да проникнат в нашия свят. Те наричат тази нощ “Samhain”, което ще рече "Края на лятото"
1 ноември се смята и за начало на зимата, но също така се смята и за начало за така наречения “Сезон на смъртта”, когато много хора ще умрат заради недостиг на храна.
По време на Samhain келтите рисуват страховити лица върху кратуни, с помощта на които плашат духовете на мъртвите.
Имало е и обичай, според който малките деца са се обличали с костюми и са вървели от къща на къща, за да просят пари или храна.

43 г. сл.Хр.
Римляните превземат келтите. Фестивалът Samhain се пада на същия ден, в който е римското честване на реколтата – Pomona. Двата празника се сливат в едно, като ябълките и косенето на жътвата стават част от Samhain.

600 г. сл.Хр.
Неспособен да накара хората да спрат да празнуват езическия празник Samhain, папа Бонифаций IV обявява Samhain за деня на Вси Светии, на който всички светци и мъченици трябва да бъдат почитани.
Този ход не кара обикновените хора да спрат да празнуват Samhain, просто те започват да честват двата празника едновременно.

1500 г.
До този момент Samhain и Вси Светии са вече един празник, който си има ново име: Денят на Вси Светии (All Hallow’s Day). Нощта преди Хелоуин е наречена Вечерта на Вси Светии (All Hallow’s Evening), а селяните я наричат “Денят на Светията” или Хелоуин (Hallowe’en).

31.10.1517 г.
В усилията си да реформира католическата църква, Мартин Лутър закачва своите 95 тезиса на вратата на църквата си като част от протестантската реформация. Протестантите не вярват в светци, за това вече няма нужда да се празнува Хелоуин. Келтите обаче не дават празника си, затова го преместват на 5 ноемрви и го наричат Денят на Гай Фоукс. Празнуват го с традиционните си огньове и ритуали, както Хелоуин, а децата им тръгват от врата на врата, за да просят пари.

1600 г.
Новите пуритани на Англия премахват Вси Светии, Коледа и Великден, защото ги смятат за католически празници. През следващите 250 г. само католиците и Епископалната църква прануват Хелоуин в Америка, които по онова време представляват една много малка част от населението.

1840 г.
Внезапното нахлуване на ирландски католици към Америка по време на големия глад внася в Америка ирландските хелоуински традиции. Това включва и правенето на фенери от репи. По време на пребиваването си в Америка те намират огромно изобилие от тикви, затова решават да заменят репите с тикви.

1860 г.
Искайки официално санкциониране на Вси Светии, католиците и членовете на Епископалната църква провеждат кампания, за да поставят празника на официалният календар.

1870 г.
От този момент нататък Хелоуин пуска корените си в американското общество. А маскирането много се харесва на младите хора, всъщност те дори си мислят, че като се маскират, могат да достигнат до най-високо ниво на безредица, просто защото никой не ги вижда и не знае кои са.
На Вси Светии 1899 г. вестник Mankanto отпечатва статия, според която момчетата и момичета са подивели заради празника. Вдигали страшно много шум, използвайки сирени и тигани, които удряли върху всичко. Преместили са всичко, което може да се премести на различно място и са махнали всички улични знаци.

1912 г.
Фирмата The Dennison Manufacturing Co Масачузетс започва да издава книги, в които можеш да намериш подробно обяснение за това как да си направиш костюм за Вси Светии, идеи за украса на къщата ти и др.


1921 г.
Минесота е първият американски град, който официално одобрява градското чествуване на Вси Светии.

1923 г.
Ню Йорк започва градски чествания на Вси Светии

1924 г.
Калифорния провежда първия си Хелоуин парад

1925 г.
Лос Анджелис започва градски чествувания на Вси Светии

1973 г.
Първият “селски” Хелуоин парад в Гринуич, Ню Йорк.

31.10.2005 г.
Празникът се чества с пълна сила. В много страни се организират паради и пиршества. Децата обикалят за бонбони. Хелоуин в днешно време е един от малкото празници, който се харесва на всички и който винаги ще отразява веселието на младите хора.

Тиквеният фенер

Ирландска легенда разказва за  ковача Джак – пияница и скъперник.
Веднъж, в навечерието на празника на Вси светии, пред пияния ковач Джак, който седял в кръчмата, се явил самият дявол, за да вземе душата му. Ковачът се съгласил да му даде душата си, но срещу халба бира. За да купи пиенето, на дявола му се наложило самият той да се превърне в монета. Хитрият Джак сложил шестпенсовата монета в джоба си, там, където стоял неговият сребърен кръст. Измъчен от кръста, дяволът молел за пощада и Джак го пуснал, но преди това се спазарил за десет години спокоен живот за себе си.
Когато след десет години дяволът се появил отново, ирландецът в своята последна молба поискал ябълка. Тогава дяволът стъпил върху раменете на Джак, за да стигне ябълковото клонче. Хитрецът Джак бързо надраскал върху кората на дървото кръст. Дяволът повиснал във въздуха и в резултат обещал, че няма да пипне Джак още десет години и изобщо няма да му вземе душата.
Най-накрая Джак умрял. Бог, разбира се, отказал да приеме грешния пияница в рая. Дяволът срещнал Джак на прага на преизподнята. "Не мога да взема душата ти" - казал той, изпълнявайки обещанието си. "Къде тогава да отида?" - попитал Джак. "Там, откъдето си дошъл" - отговорил дяволът.
Наколо бил непрогледен мрак. Джак помолил за огънче. И дяволът бръкнал в огъня на ада, дал на Джак един тлеещ въглен и го пратил да се скита по света. Джак носел със себе си една ряпа. Изрязал средата й и сложил там въгленчето от ада - за да не го духне вятърът, и се отправил в своето вечно пътешествие.
Джак Фенера и досега броди по земята, очаквайки Страшния Съд и се е превърнал в символ на прокълнатата душа.

След идването им в Америка, ирландците започнали да правят фенерите от тикви, вместо от ряпа. Тиквените фенери се наричат Jack-o-lantern.
Сега в тиквите се дълбае озъбеното лице на Джак, а в самата тиква се слага свещ, която заедно с оранжевата тиква придава едно сияние, което да уплаши и най-смелия в тъмното.

По традиция на Деня на душите се обличали маскарадни костюми и се ходело при съседите, като срещу обещанието да се молят за техните мъртви роднини, маскираните измолвали храна и пари (обичаят се нарича "trick-or-treat" - почерпи, за да не ти напакостя!). Днес на Хелоуин това правят децата, на които се дават разни лакомства и най-вече бонбони.

 

Halloween 2007
Friends_of_America
Here since: Dec 27, 2008
Male, 66
manager
Lovech
Languages: bulgarian, polish, english,

Kazvam se Gencho Lazarov i predstavliavam nepravitelstvenata organizacia "Friends of America 2006".

Sdruzhenieto e osnovano prez 2006 godina, registrirano spored bulgarskite zakoni v Loveshki Okrazhen Sad i e vpisano v Nacionalnia registar na NPO. Vsichki sdruzhiteli imat rodnini v US, bili sa malko ili mnogo v Amerika ili prosto simpatizirat na US i imat priateli americantsi.

Edna ot celite na organizatsiata e da pooshtriava satrudnichestvoto v oblastta na obrazovanieto, kulturata i turizma s ogled doprinasiane na ustoichivo razvitie na kontaktite i obmena mezhdu bulgarskite i americanski grazhdani.

Addressat na registracia i upravlenie e: 10 "Todor Kirkov" sq.; Lovech 5500; P.O.Box 88; Bulgaria; tel./fax: 00359 68 600997; e-mail: saf_2006_lovech@abv.bg, www.societyofaf.hit.bg.

 

VESELI PRAZNITSI I SHTASTLIVA NOVA 2009 GODINA!

Halloween 2008 - Super Party
vitojosy
Here since: Mar 29, 2010
Discussing "Halloween"...

Feel free to participate in this public group space.

Two easy ways to do this:

  1. Add a comment or a question here - on this page... or on any other page in this space.
  2. Or, if you want to start a separate thread - make a new page.

Either way is good - the important thing is your participation. On Tutmanik, people support each other by speaking out and by paying attention to each other - as simple as that.

Halloween 2003

Halloween 2003 party at Ilia's house

Halloween 2005

Halloween 2005 - Sedona, AZ

Halloween 2006
RalitsaAleksandrova
Here since: Sep 8, 2009
Казвам се Ралица Александрова и съм мама на 3 деца. С моя съпруг живеем в България, но тази година спечелихме от лотарията за зелена карта. Дано всичко мине добре и ние попаднем на това място.Не знаем какво би ни предстояло на американска земя.Занимаваме се със собствен бизнес - произвеждаме рекламни табели ,организираме събития -изложения и изработваме всякакъв вид печатни материали и реклама. Мисля ,че и двамата със съпруга ми сме ентусиазирани и работливи - това доколкото знам доста помага при интеграцията. Аз вярвам, че човек може да е на всякъде по света ,но трябва да работи за запазването на своята национална идентичност. Много бих се радвала да имам връзка с български общности в Америка. Аз съм народен музикант и свиря професионално на кавал, мога да бъда корепетитор на български детски хор, и да обучавам деца да свирят и пеят народна музика :) Разбира се музиката никога не ми е плащала сметките, но веднъж започнеш ли да пееш народни песни никога не можеш да спреш - чувството те следва цял живот. В България децата не обичат народна музика - слушат предимно ЕМИНЕМ.   Какво ли обичат българчетата в Америка :) ?! 

 

loveubabe95
Here since: Sep 20, 2009
Discussing "party"...

Feel free to participate in this public group space.

Two easy ways to do this:

  1. Add a comment or a question here - on this page... or on any other page in this space.
  2. Or, if you want to start a separate thread - make a new page.

Either way is good - the important thing is your participation. On Tutmanik, people support each other by speaking out and by paying attention to each other - as simple as that.

Discussing "fun"...

Feel free to participate in this public group space.

Two easy ways to do this:

  1. Add a comment or a question here - on this page... or on any other page in this space.
  2. Or, if you want to start a separate thread - make a new page.

Either way is good - the important thing is your participation. On Tutmanik, people support each other by speaking out and by paying attention to each other - as simple as that.

Happy (and scary) Halloween! ... :)

Click on the picture to see a larger version... (this works on the online version of this post)

The pumpkins are stolen from here...